eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kezdeményezik a nemzetvédelmi egyetem rektorának előzetes letartóztatását

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kezdeményezte az ügyészségnél, hogy indítványozzák két gyanúsított előzetes letartóztatását a bíróságnál a befolyással való üzérkedés gyanúja miatt indult ügyben. Az eljárás keretében az NNI kedden több helyen tartott házkutatást, a többi között a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektori helyiségeiben is.

"A nyomozó hatóság a nyomozást felügyelő ügyészség felé a mai napon előterjesztést tett a két, őrizetben lévő gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelése indítványozására" - írta az NNI a rendőrség honlapján szerdán megjelent közleményében.

Az NNI szóvivője szerda délelőtt tájékoztatta az MTI-t arról: a nyomozó hatóság kezdeményezni fogja a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora, illetve az ügyben őrizetbe vett másik érintett előzetes letartóztatását.

Bartha László megerősítette azt a lapértesülést, amely szerint a rektor az őrizetbe vételkor ellenállt és megsérült. Mint mondta, a rektor könnyebb, hámsérülést szenvedett a homlokán, de panasszal nem élt az őrizetbe vétel ellen. Kitért arra is, hogy a gyanú szerint egy nemzetközi szállító cég ellen követtek el bűncselekményt.

Az NNI gazdaságvédelmi főosztálya kedden több helyen tartott házkutatást, a többi között a nemzetvédelmi egyetem rektori helyiségeiben is. Az iroda szerdai közleményében azt írta: "a házkutatások során a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény elkövetésére vonatozó bizonyítékokat sikerült lefoglalni". Megismételte, hogy a hivatali befolyással való üzérkedés bűntette miatt folyamatban lévő eljárás a Honvédelmi Minisztérium és intézményei, így a nemzetvédelmi egyetem gazdálkodásával, működésével egyáltalán nincs összefüggésben.

Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője szerdán a TV2 Mokka című műsorában megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a rektor azzal kereste meg a céget, hogy a rendőrség kábítószerrel való visszaélés és fegyverkereskedelem miatt nyomoz ellenük, de ő képes az ügyet "pozitív irányba befolyásolni". Cserébe azt kérte, hogy a céggel szerződésben álló biztonsági szolgálatot cseréljék le egy általa megnevezett cégre.

Az index.hu arról számolt be kedd este, hogy értesülésük szerint a rektor a DHL szállító céget kereshette meg egy törvénytelen ajánlattal. Az MTI szerdán érdeklődött a DHL-nél, ahol csak későbbre ígértek tájékoztatást, mert még folyik a belső vizsgálat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×