Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bokrosnak elege lett az MDF-ben uralkodó káoszból

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MDF miniszterelnök-jelöltje külföldről hazaüzenve, körlevélben tudatta a párt vezetőivel, hogy visszalép, ha nem tudnak úrrá lenni a szervezetben uralkodó káoszon. Bokros Lajosnak elege lett abból, hogy az MDF-fel kapcsolatban a választási program helyett csak a belső csatározások kerülnek a hírekbe. A pártvezetés statáriumot hirdet, nem lesz magánvélemény.

A Brüsszelben tartózkodó Bokros Lajos kedden emailban visszalépéssel fenyegette meg az MDF vezetőit.

Az Index információi szerint a párt miniszterelnök-jelöltje a hozzáérkező hírek alapján úgy ítélte meg, hogy az SZDSZ-szel tervezett választási megállapodás előkészületei káoszba torkolltak. Bokrosnak elege lett abból, hogy az általa készített és hirdetett választási programról szóló híradások elvesznek a párt belső vitáit és harcait tárgyaló cikkek mellett.
22

Az Index úgy tudja, hogy Bokros fenyegetőzésére a pártvezetés azonnal reagált, és drákói szigort ígérő tervekkel meggyőzték a volt pénzügyminisztert, hogy álljon el a lemondástól.

Dávidék megígérték Bokrosnak, hogy a szombatra tervezett országos választmányi ülésen gyakorlatilag statáriumot hirdetnek. Forrásaink szerint az elgondolás lényegében az Orbán Viktor által elrendelt nyilatkozatstophoz hasonlít. Ahogy a Fideszben, a jövő héttől az MDF-ben sem lehet összevissza, adott esetben a párt álláspontjával ellentétesen nyilatkozni.

Ha a választmány elfogadja, a határozat megtiltja az egyeztetés nélküli kibeszélést. Akiről bebizonyosodik, hogy nem tartja magát a pártvezetés által kijelölt irányhoz, automatikusan kizárja magát a pártból.

A káoszt, amelyről Bokros Lajos beszélt, azonban már nehéz lesz legyűrni egy szigorú választmányi dekrétummal, az utóbbi hetekben tömegesen fogták menekülőre a párt fontos posztjait betöltő emberek.

Február elején felmondott a komplett sajtóosztály, távozott posztjáról a párt gazdasági igazgatója, korábbi pártigazgatója, Varga Zsolt, valamint felmondott a szakmai kabineteket összefogó Hegedűs Péter is, aki szintén megfordult a pártigazgatói székben. Hegedűs át is igazolt az MDF-től az LMP-hez. Az új pártigazgtó a Fideszből rendőrverés miatt kizárt és meztelen fotóival botrányt kavaró Lengyel Zoltán lett.

Már hosszabb ideje nem működik az eredetileg tizennégy fős szakmai kabinet sem, a párt fő szakértői lényegében nem járnak be a székházba, és többen - mint Sajtos Sándor az egyetlen MDF-es polgármester, az önkormányzati kabinet irányítója kedden - kiléptek a pártból.

A szigor elsősorban a párt budapesti szervezeteinek szólhat. A fővárosi választmány tagjai egy hete megbuktatták a párt budapesti elnökét, és kísérletet tettek az SZDSZ-es szövetség felrúgására. A pártelnök az akciót törvénytelennek minősítette, és öt kerületi szervezet működését felfüggesztette.