eur:
394.12
usd:
369.85
bux:
65766.76
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Bokros Lajos visszacsábítaná Fodor Gábort

A rendszerváltást követően először fordul elő, hogy az SZDSZ nem indít egyéni jelölteket az országgyűlési választáson Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, és listát sem állít. A szabad demokraták az MDF-fel való néhány helyi megállapodáson kívül gyakorlatilag teljesen eltűntek; állami támogatásuk a választások után megszűnhet. Lapinformációk szerint Bokros Lajos, az MDF listavezetője Fodor Gábor korábbi SZDSZ-es pártelnököt győzködi a visszatérésre.

Nem sokkal megalakulása után, már 1991 nyarán is voltak belső viták az SZDSZ-en belül. Az októberben háttérbe vonult Tölgyessy Péter több nyilatkozatában is a párt válságáról beszélt, s ezt az Országos Tanács június 8-i ülésén is felvetette.

Tölgyessy Péter elnökké választását és Pető Iván lemondását követően az SZDSZ-en belül két platform alakult, döntően a belső ellenzék tagjainak részvételével: a Hack Péter és Tamás Gáspár Miklós nevével fémjelzett Liberális Konzervatív Unió és a Magyar Bálint, Szabó Miklós, Pető Iván által támogatott Szabadelvű Kör.

Az elmúlt másfél évtized bebizonyította, hogy ez utóbbi erőtér határozza meg a szabad demokraták mindenkori irányvonalát. Erről írt tavaly az egyik alapító Kőszeg Ferenc is.

A párt rendszerváltás kori harcos lendülete 1993-ban enyhült, majd a rá következő évben abszolút többséget szerző szocialistákkal való koalíciókötést követően végképp el is tűnt. Sokan ekkor kezdtek eltávolodni az SZDSZ-től. A négyéves kormányzati pozíció tovább erodálta a párt támogatottságát.

Működése során többször ígértek a liberális elvek szerinti adócsökkentést, így volt ez 2002-ben is - de nem következett be. Aztán jött Medgyessy Péter D-209-es ügye, ami ugyan okozott kisebb zavart a párton belül, de kitartottak. A kettős állampolgárságról szóló népszavazás során a szabad demokraták a 23 millió román munkavállalóval riogató demagóg kampány mellé álltak.

Kormányon voltak Gyurcsány Ferenccel, amikor az egykori miniszterelnök vezényletével és szavaival élve a kabinet trükkök százaival mélyítette a gazdaság válságát. Az SZDSZ kiállt Gyurcsány Ferenc mellett az őszödi beszéd nyilvánosságra hozatal után, majd a politikai és gazdasági kudarcok ellenére a parlamenti bizalmi szavazáson is megerősítette pozíciójában. A 2006. október 23-ai brutális rendőri fellépést követően a szabad demokrata főpolgármester kitüntette Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt intenzív és innovatív munkájáért, az összevert Révész Máriusz Fideszes képviselőn pedig Kuncze Gábor akkori frakcióvezető ironizált.

Kitartottak Gyurcsány mellett


Visszatérve 2004-re: szinte Gyurcsány Ferenccel egy időben került politikai reflektorfénybe a szintén az üzleti világból érkezett Kóka János. A miniszteri székből hamar a pártvezetés csúcsára került. A belső botrányok pedig megszaporodtak. A 2007-es tisztújításnál már bűncselekmény történt. Akkor Kóka János lett az elnök.

Tavaly évvégén a Budai Központi Kerületi Bíróság magánokirat-hamisítás miatt egy, illetve két év próbára bocsátotta T. Asztalos Ildikót, az SZDSZ korábbi Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökét és hat társát, egy vádlottat pedig bizonyítottság hiányában felmentett. A testület indoklása szerint a vádlottak egy része távol lévő küldöttek helyett írt alá és szavazott, sőt olyan ember is részt vett a szavazáson, aki még csak a pártnak sem volt a tagja. E cselekményben pedig többen, így T. Asztalos Ildikó is bűnsegédként vett részt.

A Fodor Gábor - Kóka János párharcból 2008-ban Fodor Gábor került ki győztesen. Az egység érdekében Fodor Gábor a szabad demokraták parlamenti képviselőcsoportját is vezetni szerette volna, de aztán vetélytársa, Kóka János maradhatott a frakció élén.

Mindezek közben az SZDSZ kilépett ugyan a koalícióból, de a parlamenti képviselőcsoport továbbra is minden lényeges kérdésben a szocialistákkal együtt szavazott, így több politikai elemző továbbra is kormánypártinak nevezte a szabad demokratákat.

Fodor visszavonult


Az európai parlamenti választásokra is hivatkozva, Kóka János és Fodor Gábor újra megmérkőztek a frakcióvezetői posztért, de tartotta magát Kóka János. Aztán június 7-én mindössze a szavaztok 2,16 százalékát szerezte meg az SZDSZ.

Fodor Gábor előbb a pártelnökségről mondott le, majd a parlamenti mandátumát adta vissza. A tavaly nyári elnökválasztáson a különböző érdekcsoportok kevésbé ismert fiatal politikusai indultak az elnöki posztért. A tisztséget elnyerő Retkes Attila új SZDSZ-t hirdetett, és lényegében megfogalmazta azokat a kritikákat pártjával szemben, amelyeket az elmúlt 20 évben más pártok részéről folyamatosan hangoztattak a szabad demokratákkal kapcsolatban.

Nyáron és ősszel több pártalapító kilépett, és különböző, magukat liberálisnak valló szervezetet alapítottak. Az elmúlt hetekben, hónapokban született ugyan néhány körzetben megállapodás az MDF-fel, de az SZDSZ önállósága lényegében teljesen megszűnt. A szabad demokraták egyik pénzügyi háttérembere, Demszky Gábor főpolgármester tanácsadója, Mesterházy Ernő pedig előzetes letartóztatásba került.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×