eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ma is többen kiléptek az MDF-ből

Kilépett az MDF-ből Tahitótfalu független polgármestere, Sajtos Sándor, a párt biztonságpolitikai kabinetjének vezetője. Döntését indokolva Sajtos Sándor azt mondta: "a kialakult helyzetre való tekintettel" távozott kedden a pártból. Hozzátette: erről értesítette a párt vezetőségét. A párt Kazincbarcikai Kistértési Szervezetének tagjai is kiléptek, ezzel a csoport jogutód nélkül feloszlott.

Kilépett az MDF-ből Tahitótfalu független polgármestere. Sajtos Sándor függetlenként nyerte meg a Pest megyei Tahitótfalun a 2009-es februári időközi polgármester-választást. Akkor azt mondta, hogy a választáson függetlenként indult ugyan, de 2006 óta tagja az MDF-nek, és a kampányban végig egyértelművé tette: az MDF Normális Magyarország programját képviseli.

Szintén kedden léptek ki MDF-ből a párt Kazincbarcikai Kistérségi Szervezetének tagjai egyhangú döntéssel; a kistérségi szervezetet jogutód nélkül feloszlatták.

A kistérségi szervezet - amely Kazincbarcika, illetve Putnok területén működött - közleményében indoklásként úgy fogalmazott: "nem tudunk azonosulni" Dávid Ibolya és a pártvezetés jelenlegi cselekedeteivel, a miniszterelnök-jelölt személyével, valamint az SZDSZ-szel kötött választási együttműködéssel.

"Az MDF vezetése és választmánya döntéseitől elhatárolódunk, azokat a néhai Antall József eszmeiségének, politikájának, európaiságának, munkásságának meggyalázásaként értékeljük.
Nem leszünk statiszták az MDF baloldalivá válásához" - olvasható a közleményben.

Az MDF kistérségi szervezete emellett a dokumentumban felszólította a párt vezetőit, lépjenek ki az MDF-ből, és amennyiben ezt a politikát kívánják folytatni, alakítsanak új pártot, de ne bitorolják Antall József politikai örökségét és a Magyar Demokrata Fórum nevét.

Bulla Gusztáv, a feloszlatott szervezet elnöke elmondta: ez a döntés - amelyet nagyon nehéz volt meghozni - már két éve érlelődött. Megpróbáltunk ez ellen küzdeni és megtartani Antall József örökségét, de "a becsületünket nem adjuk".

Úgy fogalmazott: kilenc főből állt a kistérségi szervezet, "voltak szebb idők is", de a tagok szép lassan feladták.

Mint mondta, egyelőre függetlenek maradnak. Nem azért léptek ki az MDF-ből, hogy máshová belépjenek. Szeretnék megőrizni az antalli politikát, "ha másként nem megy, civil szervezet formájában" - jegyezte meg.

Kilépők és kizártak

Pénteken a párt elnöke felfüggesztett öt fővárosi kerületi szervezet működését. Dávid Ibolya elfogadhatatlannak nevezte, hogy a III., a IV., a IX, a X. és a XXI. kerületi tagok - szerinte alapszabály-ellenesen - múlt csütörtökön összehívták a párt budapesti választmányának ülését.

Az ülésen az MDF budapesti választmányának 13 tagja visszahívta tisztségéből Lévai Zoltán elnököt, és Szegner Lászlót, Óbuda alpolgármesterét választotta meg új elnöknek.

Az indoklás szerint az országgyűlési választásokkal összefüggésben Lévai Zoltán nem megfelelően képviselte a budapesti MDF szervezetek érdekeit. Lévai Zoltán ezzel ellentétben azt mondta: a választmány ülését csak ő hívhatja össze, a tagoknak ehhez nincs joguk.

Az SZDSZ közben jelezte: továbbra is érvényesnek tekinti az MDF-fel kötött választási együttműködést.

Később a pártvezetés azt közölte: a párt budapesti választmányában csütörtök este történtek ellenére Lévai Zoltánt tartja a fővárosi választmány elnökének, mert szerinte szabálytalan volt a testület ülésének összehívása, így a Lévai Zoltán visszahívásáról született döntés is.

Január 25-én Boross Péter lépett ki a Magyar Demokrata Fórumból. A volt miniszterelnök érdemben nem kívánta kommentálni döntését. Mint mondta, aki valamennyire tájékozott az ő utóbbi időben tanúsított magatartásával kapcsolatban, az sejtheti, hogy most mi váltotta ki belőle, hogy a jövőben még passzív tag sem kíván lenni az MDF-ben.

Boross Péter 2006. évi országgyűlési választásokon Pest megyei területi listán szerzett mandátumot. 2009. február 1-ei hatállyal lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×