eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ingyenes oltások Szegeden

Ingyen kaphatják meg a méhnyakrákot okozó humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltást a rászoruló 13 éves korú szegedi lányok; a bakteriális agyhártyagyulladás elleni injekció után az 1-3 éves gyerekek szüleinek sem kell fizetniük - közölte Solymos László alpolgármester a csongrádi megyeszékhelyen.

A nem kötelező védőoltásokat azoknak a gyermekeknek a szülei igényelhetik majd, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek - mondta a szocialista politikus a sajtótájékoztatón.

Szegeden jelenleg 120 olyan tizenhárom esztendős lány van, aki jogosult lesz az ingyenes HPV elleni oltásra, és mintegy 280 kisfiú és kislány, aki megkaphatja agyhártyagyulladás elleni injekciót - közölte az alpolgármester.

Az önkormányzat ez évi költségvetésében 10 millió forintos keretösszeget különít el az oltóanyagok vásárlására. A vakcinák szállítóit közbeszerzési eljárás keretében választják ki, a védőoltásokat a Szegedi Tudományegyetem orvosai adják majd be - tette hozzá az alpolgármester.

Ványai Éva (MDF), a szegedi közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke elmondta, a baktériumfertőzés kiváltotta agyhártyagyulladás, a meningitisz az 1-3 éves gyerekek között okozza a legsúlyosabb tüneteket: a hányással és hasmenéssel járó megbetegedés mellett súlyos szövődmények is kialakulhatnak.

A méhnyakrák pedig - az emlőrák után - a 44 év alatti nők második leggyakoribb ráktípusa az Európai Unióban, évente mintegy 33 ezer eset, és 15 ezer halálozás fordul elő. Magyarországon évente mintegy ötszáz nő hal bele e betegségbe és ezerkétszáz új esetet fedeznek föl - közölte a szakember.

A HPV-vakcina érdemben csökkenti a megbetegedés kockázatát, de a beoltottaknak továbbra is rendszeresen részt kell venniük megfelelő rákszűrésen - tette hozzá Ványai Éva.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×