eur:
393.29
usd:
367.53
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Az alkotmányjogász szerint abszolút többsége lesz a Fidesznek

Tölgyessy Péter alkotmányjogász szerint az országgyűlési képviselői ajánlási rendszer mostani formájában alkotmányossági kérdéseket is felvet, ezért mindenképp változtatni kell rajta.

A magyar választási rendszer igyekszik kompromisszumot keresni az arányosság és a kormányozhatóság között, a győztes biztos többséget kap, ezért vihette végig eddig mindenki a négy évet, ugyanakkor a kétpólusú törekvéseket erősíti, nem nagyon enged be új szereplőket, a Jobbik megjelenése azonban jelzi, hogy kellő támogatottsággal ez az áttörés mégis sikerülhet - mondta Tölgyessy Péter a Magyar Rádió reggeli műsorában.

Az alkotmányjogász úgy látja, a magyar választási rendszer - az ajánlószelvén-gyűjtéssel - szinte háromfordulós, ha ugyanis valaki nem képes elég jelöltet állítani, nem tud elindulni, és nem fogja elérni az ötszázalékos küszöböt. Az ajánlószelvények szerinte alkotmányossági kérdéseket is felvető gyűjtése tulajdonképpen nyílt szavazás, amely a legkisebb pártokat rögtön kidobja. Ennek a szűrőnek az első választásokon még volt szerepe, ha ugyanis nem lett volna, hatvan-hetven párt is felkerülhetett volna a listára, mostanra azonban érdemes lehet végiggondolni, szükség van-e rá ilyen formában.

Ha semmi nem lenne helyette, az lehetne a gond, hogy bárki elindulhat, míg a sokak által emlegetett kauciós rendszer bizonytalan lehet, hiszen ha a kaució összege alacsony, sokan indulhatnának, ha magas, sokan kikerülhetnének. Megoldás lehetne az is, hogy a bent lévők minden további nélkül indulhassanak, ez azonban azt jelentené, hogy például az SZDSZ automatikusan zöld utat kap, míg például a Jobbiknak vagy az LMP-nek át kellene menni a kötelező stációkon. Elképzelhető lehetne az is, hogy a választópolgárok valamiféle hiteles helyen megjelenve adják le ajánló szelvényeiket, ám ettől a "hivatalos" megoldástól valószínűleg ódzkodnánk. Tölgyessy Péter szerint az ajánlási rendszer nyílt szavazás jellegén már most mindenképpen változtatni kellene, ám amíg a magyar pártoknak alig vannak tagjai, nehéz bármilyen okos rendszert kiépíteni.

Az egyéni és listás szavazásakor az egyéni voksok már nagy biztonsággal eldöntik, ki fog kormányozni - mondja Tölgyessy Péter, aki azzal számol, hogy a valódi versenytárs nélkül maradt Fidesz az egyéni kerületek túlnyomó többségét megnyeri majd, miközben a Jobbik, amelynek nem kedvez a szélsőségeseket lenyeső egyéni rendszer, valószínűleg megnyert kerület nélkül marad, ami pedig a szavazataihoz képest jelentősen csökkentheti mandátumai számát. Idén egyébként minden bizonnyal a győztes számára is fontos lesz majd a listás szavazat, hiszen a Fidesz hiába hozza be akár az egyéni kerületek 95 százalékát is, Tölgyessy számításai szerint csak akkor szerezheti meg a kétharmadot, ha a listán is jól szerepel, és valahol 50-58 százaléknál fordul át, márpedig a Fidesz-szavazók a második vokssal elszökhetnek a Jobbikhoz. Az országos listán a vesztesek versenyeznek, itt ők kapják a mandátumot. A két új baloldali párt az MDF és LMP Tölgyessy szerint rengeteg szavazatot ott tarthat a baloldalon, ám ezeket a mandátumokat választási rendszer sajátosságai miatt éppen az MSZP-től veszi majd el.

Az alkotmányjogász azt is valószínűsíti, hogy alacsony lesz részvétel, így lehet, hogy sok helyen lényegileg meg majd kell ismételni az első fordulót, azaz mindenki újra elindulhat. Ha viszont mégis sokan szavaznak majd, szokatlanul sok, akár száznál több is mandátum sorsa is eldőlhet az első fordulóban, így a visszalépések jelentősége is csökken, ám így is lehet néhány körzet, ahol a Jobbik szavazatára is rászorulhat a Fidesz, azaz érdeke lehet, hogy Jobbik visszalépjen. Tölgyessy szinte biztos abban, hogy abszolút többsége lesz a Fidesznek, a kérdés szerinte csak a kétharmad lehet. Az abszolút többségből is meg lehet ugyanakkor szinte minden reformot csinálni, egyedül a politika alaprendszer nem lehet átírni - hangsúlyozza az alkotmányjogász. Ha valaki mégis kétharmadot szerez, biztosan nem kerülhetné el a kisebb parlamentet, de ez nagyon komoly érdekeket sértene, a választási rendszer átrajzolásakor pedig nagyon sokan a demokrácia halálát emlegetnék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×