Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz március idusáig kivár a lista véglegesítésével - hírösszefoglaló

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nincs hótól elzárt település az országban, és a hóátfúvások mérséklődésével a tűzoltókat is kevesebb helyre riasztották. Eddig 37 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság. Március 15-ei, hivatalos kampány-nyitója előtt dönt a Fidesz országos választmánya arról, kiket indít a választási listáin.

Nincs hótól elzárt település az országban, és a hóátfúvások mérséklődésével a tűzoltókat is kevesebb helyre riasztották - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese. Kis-Guczi Péter az InfoRádióban elmondta: már nem a havazás és a szél, hanem a jeges, csúszós utak okoznak gondot az autósoknak. A Magyar Közút tájékoztatása szerint a Dunántúlon továbbra is csaknem 100 mellékút járhatatlan, vagy csak nehezen járható a hótorlaszok miatt.

Eddig 37 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság az áprilisi országgyűlési választásra. Az országos lista állításának feltétele, hogy a jelölőszervezet hét területi listát állítson. Ehhez az kell, hogy a szervezet az adott megyében, illetve a fővárosban a területi választókerületek egynegyedében, de legalább kettőben, egyéni jelöltet tudjon állítani.

Március 15-ei, hivatalos kampány-nyitója előtt dönt a Fidesz országos választmánya arról, kiket indít a választási listáin. Erről az ellenzéki párt politikusai számoltak be. A jelenlegi, 162 fős Fidesz-KDNP-frakciószövetség tagjai közül 71-en nem indulnak egyéniben az áprilisi országgyűlési választáson. Köztük Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és számos más ismert politikus, így például Kövér László választmányi elnök, Pelczné Gáll Ildikó alelnök és Kubatov Gábor pártigazgató.

Hétfőn éjfélkor lejár a felsőoktatási jelentkezés határideje. Az eljárás alapdíja változatlanul 9 ezer forint, ezért az összegért 3 képzés megjelölésére van lehetőség. További jelentkezésenként az alapdíjon túl 2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni.

Felhívást tett közzé a Magyar Tűzoltó Szövetség, amelyben az ár- és belvíz elleni felkészülésre figyelmeztet. A szervezet az ország valamennyi tűzoltóságát arra kérte, hogy az önkormányzatokkal közösen kezdjék meg az előkészületeket a tavaszi ár- és belvízvédelemre, mert a vízelvezető árkok és csatornák kitisztításával nagymértékben csökkenthetik az esetleges károkat.

Elkészült a paksi atomerőmű bővítésének finanszírozási modellje, amelyről hétfőn dönt a Magyar Villamos Művek Igazgatósága. Süli János, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója elmondta: a tervezetben továbbra is azt az álláspontot képviselik, hogy az állami szerepvállalás legalább 50 plusz egy százalék legyen, de a cél a 75 százalékos állami részvétel. A vezérigazgató korábban úgy vélte: ha az év első negyedében elkezdődik az engedélyezési eljárás, akkor az első blokk 2020-ban, a következő pedig 2025-ben kezdheti el a termelést. Az új blokkok tervezett élettartama 60 év.

Ukrajnában kihirdette az elnökválasztás hivatalos végeredményét a központi választási bizottság. Eszerint a voksolást Viktor Janukovics, az ellenzéki Régiók Pártjának vezetője nyerte 48,95 százalékkal. Vetélytársa, Julija Timosenko kormányfő 45,47 százalékot kapott. A választási bizottság előzőleg elutasította a miniszterelnök panaszát, aki szerint ellenfele csalással nyert.

Csökkenti a földrengés sújtotta Haitin tartózkodó csapatai létszámát az Egyesült Államok. Douglas Fraser tábornok közölte: jelenleg mintegy 13 ezer katona vesz részt a munkálatokban, de mivel javult a nemzetközi segítségnyújtás, így lehetséges az áttérés az azonnali mentési munkálatokról a hosszabb távú műveletekre. A január 12-ei földrengésnek több mint 217 ezer halottja volt a karibi szigetországban, és 1,2 millióan maradtak fedél nélkül.

Befejezte második űrsétáját az Endeavour amerikai űrrepülőgép két asztronautája. Robert Behnken és Nicholas Patrick feladata az volt, hogy rákapcsolják a Tranquility modult a Nemzetközi Űrállomás hűtőrendszerére. A művelet mintegy 6 órán át tartott.