eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kolber István: jogilag aggályos döntés született Taszárról

Kolber István miniszterelnöki megbízott szerint jogilag aggályos, méltatlan és célszerűtlen döntést hozott a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT), amikor szerdán sikertelennek nyilvánította a taszári volt katonai repülőtér adás-vételi szerződésének megkötését. Az MNV hangsúlyozta: a jogszabályoknak megfelelően járt el, a határidőt, amelyet a vevőjelölt elmulasztott, kormányrendelet írta elő.

A hasznosítással megbízott szocialista politikus pénteken Kaposváron egy háttérbeszélgetésen fejtette ki álláspontját, hozzátéve: március elsejéig még lát esélyt arra, hogy az NVT megváltoztatja döntését.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében a döntést azzal indokolta, hogy a vevőjelölt Ugarde Kft. nem fizette meg határidőre a vételár-hátralékot.

Kolber István szerdán kiadott közleményében foglaltakat megerősítve hangsúlyozta: nem ez lett volna az első eset, hogy a tanács eltér a 60 napos határidőtől. Arra, hogy ezúttal nem így tett, a magyarázat az lehet, hogy "olyan a politikai légkör, amely túlzott óvatosságra késztette a döntéshozókat" - vélekedett a miniszterelnöki megbízott, hozzátéve: a vevő vállalta, hogy a pályázati előírásban szereplő 120 napos ajánlati kötöttség lejárta, azaz március elseje előtt átutalja a vételárat.

Az MNV a MTI megkeresésére pénteken megerősítette: a jogszabályok szerint jártak el az ügyben. A határidő betartásától nem tudott a szervezet eltekinteni, mivel azt kormányhatározat írta elő. A közelgő fizetési határidőről a vevőjelölt is tudott, hiszen arról az MNV január elején tájékoztatta. Akkor az adásvételi szerződés tervezetét is megküldték az Ugarde Kft-nek. A taszári reptér hasznosításának megoldása továbbra is feladat, de új pályázat kiírásáról még nem döntött a vagyonkezelő.

Kolber István közölte: egyelőre nem akar arról beszélni, hogy milyen tényekkel és adatokkal kívánja meggyőzni a tanácsot, de úgy véli, nyomós érveket tud felsorakoztatni a döntés megváltozatása mellett. Arra a felvetésre, hogy ehhez - pártállástól függetlenül - számíthat-e helyi politikusokra, hiszen Somogy megye és a régió számára egyaránt fontos lenne a taszári fejlesztés, azt mondta: eddig még nem kapott ilyen jelzést. Hozzátette: tudomása szerint Taszáron aláírásgyűjtésbe kezdtek a döntés megváltozatásáért.

Az NVT 2009. november 18-i határozatával hirdette ki az Ugarde Kft.-t a taszári repülőtér-fejlesztési pályázat nyertesének. Az Ugarde az ingatlan 1 milliárd forintos vételára mellett vállalta 700-1800 millió forintos értékben a terület kármentesítését, továbbá 2014-ben a repülőtér újraindítását, hat év alatt 23,3 milliárd forintos beruházás megvalósítását, és 960 munkahely létesítését. A vállalások megvalósulását évi 50 millió forintos hibás teljesítési és 2,3 milliárdos nem teljesítési kötbér garantálta volna.

A taszári katonai bázist 2006 februárjában vonták ki a hadrendből. A hasznosításra az első pályázatot 2008 október elsején írták ki. Arra három ajánlat érkezett, közülük egy nyertest hirdettek: egy konzorcium 30 hektáros területen buszgyárat épít 4,3 milliárd forintos beruházással. A második pályázat 2009 júniusában eredménytelenül zárult. A harmadik pályázatot 2009. augusztus 17-én hirdették meg. A szeptember 21-i határidőig két ajánlat érkezett, közülük választották ki az Ugarde Kft. pályázatát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×