Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A lázadás ellenére Lévai az MDF budapesti elnöke

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MDF vezetése a párt budapesti választmányában csütörtök este történtek ellenére Lévai Zoltánt tartja a fővárosi választmány elnökének, mert szerinte szabálytalan volt a testület ülésének összehívása, így a Lévai Zoltán visszahívásáról született döntés is.

Az MDF budapesti választmányának csütörtök esti ülése szabálytalanul volt összehívva, az ott hozott döntéseknek semmilyen jogi következményük nincs - közölte az MTI-vel a párt szóvivője pénteken.

Kerék-Bárczy Szabolcs a csütörtök esti ülést "néhány ember zavarkeltő akciójának" nevezte.

Szegner László csütörtökön azt közölte, hogy az MDF budapesti választmányának 13 tagja este igennel szavazott arra, hogy visszahívják tisztségéből Lévai Zoltán elnököt és új elnöknek őt, Óbuda alpolgármesterét választják. Szegner László közleményében azt írta, a huszonhat tagú budapesti választmány tizennégy tagja volt jelen a csütörtöki ülésen. Lévai Zoltán akkor az MTI-nek jelezte, hogy a választmány ülését csak ő hívhatja össze, a tagoknak ehhez nincs joguk.

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint a történet "vihar egy pohár vízben", az eseményen történtek semmilyen szerepet nem játszanak az ajánlószelvények gyűjtésében és a választásra való felkészülésben. Úgy fogalmazott, "megy előre a kampány, az MDF szavazói tudatosak, változást akarnak, és támogatják Bokros Lajos programját".

A csütörtöki esemény kapcsán hozzátette, hogy egyedül a budapesti választmány elnöke hívhat össze választmányi ülést, ezt Lévai Zoltán meg is tette és február végét jelölte ki dátumként.

Kerék-Bárczy Szabolcs az MTI további érdeklődésére leszögezte: "a budapesti választmánynak egy elnöke van, Lévai Zoltánnak hívják". A csütörtöki ülésen hozott döntésekről kijelentette, hogy "nincs mit elismerni, nincs mivel vitatkozni".

Arra a kérdésre, hogy valamilyen retorzióra számíthatnak-e az ülés résztvevői, azt mondta, hogy a budapesti választmánynak kell értékelnie a helyzetet.

Kitért arra is, hogy a párt fővárosi és országos választmánya által korábban meghozott döntések továbbra is érvényben vannak, így az SZDSZ-szel való együttműködésről szóló is. Ennek kapcsán az MTI kérdésére azt mondta, hogy Csapody Miklós, aki - sajtóhírek szerint - a csütörtöki ülésen szintén Lévai zoltán tisztségéből való visszahívására szavazott, a korábbi döntések értelmében továbbra is egyéni képviselőjelölt marad.

A történtek előzményéhez tartozik, hogy január 25-én bizalmatlansági indítványt nyújtott be az MDF több budapesti választmányi tagja a párt fővárosi elnöksége ellen, szerintük az MDF és az SZDSZ közötti fővárosi választási együttműködése kapcsán az MDF budapesti elnöksége nem a párt érdekeit képviselte.