eur:
394.39
usd:
371.36
bux:
66912.35
2024. április 16. kedd Csongor

A Fidesz bár rontott, még mindig fölényesen vezeti a Szonda Ipsos rangsorát

A Fidesz áll az élen a Szonda Ipsos felmérésében. Az MSZP stagnál, a Jobbik javított, a többi párt pedig a küszöb alatt teljesített a február elején végzett közvélemény-kutatáson.

A Fidesz nagyjából negyedmillió szimpatizánst veszített az elmúlt egy hónapban - derül ki a Népszabadság által ismertetett közvélemény-kutatásból. A Szonda-Ipsos adatai szerint a veszteségeket főképpen a nyugdíjasok, valamint az alacsony iskolázottságúak körében szenvedte el az ellenzéki párt; a távozókból bizonytalanok lettek.

Az MSZP tábora változatlan, a múlt hónaphoz hasonlóan ezúttal is a választókorú népesség 14 százaléka támogatja.

A Fidesz 32 százalékot vonz, a Jobbikkal 7 százalék szimpatizál. A radikális párt pozíciói valamelyest erősödtek, ugyanis a párt a biztos pártválasztók körében az eddigi legjobb közvélemény-kutatási eredményt, 14 százalékot ért el. A Fidesz itt is rontott, 63-ról 58 százalékra, az MSZP pedig lényegében a múlt hónaphoz hasonlóan teljesített.

Nem változott a többi párt támogatottsága sem: az MDF-nek 2, az SZDSZ-nek és az LMP-nek 1 százaléknyi eltökélt választója van, a KDNP statisztikai értelemben mérhetetlen.

A Szonda Ipsos elemzéséből az is kiderül, hogy az elmúlt egy hónapban 43-ról 46 százalékra emelkedett a választási kedv, de négy évvel ezelőtt 58 százalékos volt a részvételt tervezők aránya. A bizonytalanok és passzívak aránya is szokatlanul magas: 42 százalék, szemben a 2006-os 31 százalékkal.

A közvélemény-kutatók a felmérés alapján megjegyzik: nagyon hatásos kampány megmozgathat még több százezer hezitálót vagy bizonytalant. A Fidesz hétszázezer, az MSZP négyszázezer rokonszenvezőt is rábírhat a voksolásra, és hétszázezer bizonytalanból is lehet még szavazó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×