eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nézőpont: A Gyurcsány-szimpatizánsok negyede ma Orbánt választaná

A Fidesz támogatottsága kissé erősödött, az MSZP-é és a Jobbiké érdemben nem változott, és a többség még mindig Orbán Viktort választaná meg kormányfőnek - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A Nézőpont Intézet február közepétől hetente készít közvélemény-kutatást a küszöbön álló választással kapcsolatos kérdésekről. A február 6. és 9. között, ezer ember telefonos megkérdezésével készült felmérés eredménye szerint az aktív szavazók 51 százaléka szavazna "most vasárnap" a Fideszre, 11 az MSZP-re és hét százaléka a Jobbikra.

A legutóbbi felméréshez képest a Fidesz enyhén erősödött (+4 százalék), az MSZP (akkor 12 százalék) és a Jobbik (akkor kilenc százalék) támogatottsága nem változott érdemben. Az MDF-re továbbra is az aktív szavazók három százaléka szavazna.

Az aktív, de rejtőzködő vagy bizonytalan szavazók rejtett pártpreferenciáinak felmérésével a politikai táborok lehetséges kiterjedését is vizsgálják. Szekunder kérdések alapján a Fidesz potenciális tábora az aktív szavazók körében 61 százalék (7 százalékponttal több, mint januárban), az MSZP-é 18 százalék, a Jobbiké 14 százalék, az MDF-é 5 százalék (ez három százalékpontos csökkenés az előző felméréshez képest).

Az ideális miniszterelnök

Az összes megkérdezett körében továbbra is Orbán Viktor áll a legjobban a miniszterelnök-jelöltek küzdelmében: az évértékelő beszéd után már 51 százalék választaná kormányfőnek a Fidesz elnökét.

Bokros Lajos és Mesterházy Attila támogatottsága ugyanakkor közelít egymáshoz: Bokrost 10 százalék, Mesterházyt 8 százalék választaná. Vona Gábort a 6. héten is csak a megkérdezettek 5 százaléka választotta volna miniszterelnöknek.

Gyurcsány megítélése


Az összes megkérdezett 40 százaléka állította, hogy 2006-ban még inkább jót gondolt az akkori miniszterelnökről. Ma már csak a négy évvel ezelőtti Gyurcsány-tábor 22 százaléka MSZP-szimpatizáns, 25 százaléka bizonytalan, 21 százaléka viszont a Fideszhez csatlakozott. Más megközelítésben a jelenlegi Fidesz-tábor közel ötöde (19 százalék) - saját bevallása szerint - 2006-ban még inkább pozitívan viszonyult Gyurcsány Ferenchez. A Gyurcsánnyal négy éve szimpatizálók 27 százaléka ma Orbánt választaná, 17-17 százaléka Bokrost és Mesterházyt, 5 százaléka Vonát miniszterelnöknek (34 százalékuk nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre).

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×