eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

BKV-nyomozás: újabb tanácsadói szerződéseket vizsgál a rendőrség

Újabb harminc tanácsadói szerződés miatt fordul a rendőrséghez a BKV-vezérigazgatója. A Népszabadság arról számol be, hogy a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya vizsgálja a BKV szerződéseit, köztük a CEMI (Central European Management Intelligence) tanácsadó céggel még 2007-ben kötött megállapodást. A CEMI tíz hónap alatt 287 millió forintot kasszírozott tanácsaiért a BKV-tól. A CEMI egyik vezetője korábban a napokban visszalépett fideszes képviselőjelölt, Orbán Anita férje volt. Orbán Krisztián közleményében arról számol be, hogy 2007. augusztusában már megszüntette munkaviszonyát a CEMI-vel.

A lap értesülései szerint a CEMI szenior partnerei óránként százezer forintot, junior partnerei hetvenötezret, elemzőik harmincötezret számláztak. A CEMI-vel kötött szerződést a BKV részéről vezérigazgatóként Antal Attila írta alá, akit nemrégiben gyanúsított meg a rendőrség. Antal állítólag részletes vallomást tett, és hivatalosan meg nem erősített információink szerint a CEMI-vel kötött szerződés kapcsán is érdemben nyilatkozott.

A BKV korábban közleményben azt állította, hogy a céggel kötött szerződésnek és a kapott tanácsoknak köszönhetően kilencmilliárd forintot sikerült megtakarítani, így a majd háromszázmilliós ráfordítás sokszorosan megtérült.

A CEMI egyik korábbi "ügyvezető partnere" Orbán Krisztián volt, aki most az Oriens nevű tanácsadócég egyik irányítója. Orbán Krisztián a múlt hétvégén visszalépett fideszes képviselőjelölt, Orbán Anita férje.

Orbán Krisztián közleményben reagált a Népszabadságban megjelentekre. Eszerint a Cemi Kft tanácsadó céggel 2007. augusztus 31-én megszüntette a munkaviszonyát. Mint írja, távozásának egyik oka az volt, hogy "nem értett egyet a cég akkoriban kialakulóban lévő, általa egyoldalúnak ítélt ügyfél-stratégiájával."

Orbán Krisztián kijelentette, hogy munkaviszonya alatt semmilyen formában nem foglalkozott a fővárosi tulajdonban lévő cégekkel vagy bármilyen azokhoz kapcsolódó üggyel.

A közlemény szerint "a cég többi tulajdonosának kérésére korábbi 33%-os részesedésemet nem egy, hanem három egyenlő részletben, előre meghatározott áron értékesítettem feléjük, így az utolsó 11%-os részemtől 2008. decemberében váltam meg. Emellett vállaltam, hogy 2008. áprilisáig a cég három ügyvezetőjének egyike maradok. A többi tulajdonos így látta biztosítottnak, hogy a távozásom nem csorbítja a cég hírnevét, illetve hogy nem indítok rivális céget. Én ugyanakkor így tudtam a távozásom okozta komoly konfliktust csillapítani."

Orbán Krisztián közleményében arról is szól, hogy 2007. szeptember 1-től a Cemi Kft semmilyen üzleti tevékenységében nem vett részt; a cég 2007. augusztus 31. után keletkezett jövedelmeiből nem részesedett. Az üzletember hozzáteszi: a 2007. decemberében alapított Cemi zRt-ben sem tisztsége, sem tevékenysége, sem tulajdonrésze nem volt.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×