eur:
393.1
usd:
367.27
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

A kormány 50 mellékvonalat szüntethet meg - lapszemle

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy további jelentős vonalbezárásokra készül a kormány, azonban az erre vonatkozó kormányrendeletet csak a választások másnapján kívánja nyilvánosságra hozni.

A közösségi közlekedés átalakításába külső erőket is bevont a kormány, többek közt Bajnai Gordon korábbi cége, a Wallis és a BKV-ügyekben elhíresült AAM Vetető tanácsadó szakértőit.

A "Pályabesorolásról szóló rendelet" április 26-án, a választások második fordulója után kerüljön kiadásra - rendelkezett a miniszterelnök. A "Státuszriport - a helyközi közösségi közlekedés átalakítása" címet viselő szakminisztériumi dokumentum azért bánik olyan szőrmentén a vasúthálózat besorolásával, mert az egyes vonalak kategóriákba sorolása mintegy ötven viszonylat állami finanszírozásának a megszűnését jelentheti.

Az idősebb, negyven év körüli rendőrökben még sokkal több a tűz, mint a huszonéves egyenruhásokban - olvasható a Népszabadságban. A negyvenes éveiket taposó rendőrök viszont eddig tömegével hagyták ott a pályát, és éltek a huszonöt év szolgálati idő után járó nyugdíj lehetőségével. Idén ennek azonban vége, kikoptak ugyanis az állományból azok a középkorú járőrök és nyomozók, akik még kedvező feltételekkel választhatták a nyugdíjazást. Idén a leszerelésüket kérelmezőket akár rendelkezési állományba is helyezhetik, illetve a korábbi teljes nyugdíj helyett már csak 90 százalék jár.

Az Index azt írja, bár a kormány tagadta, burkolt privatizációs előkészület volt az MNV Zrt. a regionális vízműtársaságok átszervezésére tett kísérlete tavaly, és a pécsi vízműháborúban az is kiderült: megkérdőjelezhető módszerekkel terjeszkednek a multinacionális cégek ezen a piacon. Forrásaik szerint a magyar piacot a Duna mentén osztották fel a vízmultik, és erről háttéralkut kötöttek a Gyurcsány-kormánnyal. Az érintettek szerint ez nem igaz, és a jelenlegi állás szerint úgysem lesz belőle semmi, mert a Fidesz közösségi tulajdonban tartaná, sőt "visszaönkormányzatosítaná" a vízközműveket.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy a harmadik negyedév 7 százalék feletti zuhanása után a GDP szerényebb, 4,8 százalékos visszaesésével lehet számolni 2009 utolsó három hónapjára, jórészt a bázishatásnak köszönhetően. Ugyanakkor kérdéses, hogy negyedéves alapon megindult-e már a gazdaság bővülése. Bár az utóbbi hónapokban lassan eszmélni látszik a kivitel, a belső kereslet oldaláról semmilyen kedvező változás nem látszik.

A Világgazdaság szerint óriási piaci igényeket és ezzel üzleti lehetőségeket generál világszerte a fenntartható fejlődési modellre való átállás. Csupán a természeti erőforrások, az oktatás és az egészségügy területén évi 500-1500 milliárd dollárra becsülhető a szükséges beruházások nagysága, és 2020 után ez a szám évi 3-10 ezer milliárdra nőhet. A Vision 2050 címet viselő anyag szerint ezeket a beruházásokat nem lehet megúszni, ha az évszázad közepéig nem sikerül átalakítani a gazdaság szerkezetét és a fogyasztási szokásokat, a Föld nem lesz képes eltartani az emberiséget.

A Portfolio.hu azt írja, csalódottan veszik tudomásul a pénz- és tőke piaci szereplők, hogy a Fidesz nem hajlandó programmal előállni. A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők, szakértők szinte mindegyike kihangsúlyozta, hogy zsákbamacskát vásárolunk. Ennek fényében tulajdonképpen akár meglepő is lehet, hogy a piac szinte egyöntetűen azt vallja: a kétharmados Fidesz többség lenne a legjobb a magyar gazdaságnak.

A pénzcentrum.hu arra figyelmeztet, hogy február 15-ig - jövő hét hétfőig - van lehetőségük a személyi jövedelemadó bevallásra kötelezetteknek megkérni az adóhivatalt, hogy készítse el helyettük az egyszerűsített adóbevallásukat. A határidő jogvesztő, így aki csak jövő hét kedden vagy azt követően adja postára a nyilatkozatát, illetve küldi el elektronikus formában a kérelmet, biztosan lecsúszik lehetőségről, ugyanis az APEH automatikusan elutasítja a kérelmét. Ugyanígy elutasításra kerülnek azok a kérelmezők, akik az szja törvény értelmében nem választhatják az egyszerűsített adóbevallást. Nekik 2010-ben is "rendes" személyi jövedelemadó bevallást kell tenniük. A gazdasági hírportál további hasznos információkat közöl az adóbevallással kapcsolatban.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×