eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Németh Zsolt: A biztonságpolitika fontos része a magyar-amerikai együttműködésnek

Eleni Tsakopoulos-Kounalakis komoly politikai és üzleti háttérrel rendelkező személy, akinek hitvallása több ponton egyezik a magyar külpolitika prioritásaival - mondta az új amerikai nagykövetről az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Németh Zsolt azt követően nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy a testület a Parlamentben meghallgatta a nagykövet bemutatkozó beszédét.

Mi a véleménye az új amerikai nagykövetről, Eleni Tsakopoulos-Kounalakisról?

Egy komoly kapcsolatrendszerrel rendelkező, politikai és üzleti hátterű személy érkezett Magyarországra. Van érzékenysége a közép-európai, balkáni valóság iránt, hiszen görög háttérrel rendelkezik, aki a kultúrát és a nyelvet komolyan veszi. A külpolitikai hitvallásában sok olyan pont van, ami egybevág a magyar külpolitika prioritásaival, így Afganisztán, a Balkán, Oroszország és az energiabiztonság kérdésében is. A számunkra fontos nemzeti kisebbségi kérdés területén is megvan egymás megértésének a reménye.

Miben tud segíteni az új nagykövet?

Az elkövetkezendő időszakban a biztonságpolitika kiemelkedően fontos részét fogja alkotni a magyar-amerikai együttműködésnek. Fontosnak tartom, hogy ezen a területen ne kerüljön homokszem a gépezetbe. Ötpárti konszenzus alakult ki az afganisztáni és a koszovói szerepvállalásunk mögött is.

Támogatják, hogy további 200 magyar katonát küldjenek Afganisztánba?


A javaslatra nyitottak vagyunk, de erről a kormányzat nem konzultált előzetesen. A kormány a jövő évi költségvetésbe egyelőre nem tette bele ezt a plusz 200 fős felajánlást. Bajnai Gordon kormányfőnek ez a felajánlása komoly utólagos munkát fog igényelni, de nyitottak vagyunk az egyeztetésre.

Mit szól ahhoz, hogy az új nagykövet egy hetilapnak adott interjúban Orbán Viktorról elismerően beszélt, a fiatal Bll Clintonhoz hasonlítva a Fidesz elnökét?


Örülni tudok annak, hogy az Orbán Viktorban lévő dinamizmust már felfedezte Eleni Tsakopoulos-Kounalakis is.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×