Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyanúsítottként hallgatták ki a volt VIII. kerületi rendőrkapitányt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hatrendbeli hivatali visszaélés bűntette és egyrendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség a volt VIII. kerületi rendőrkapitányt kedden - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Skoda Gabriella közleményében azt írta: a megalapozott gyanú szerint P. Ferenc a budapesti VIII. kerületi rendőrkapitányság vezetőjeként 2009. március és július között, hivatali helyzetével visszaélve, ismerőseinek többször jogtalan előnyt biztosított: a rendőrkapitányság által kiszabott szabálysértési bírságokat saját hatáskörben felülbírálta, és az eredetinél jóval enyhébb büntetést, figyelmeztetést szabott ki.

Ugyancsak a gyanú szerint egy esetben a volt kerületi rendőrkapitány hivatali helyzetével visszaélve jogosulatlanul ellenőriztette le egy ismerőse által eladott gépkocsi adatait a gépjármű-nyilvántartásban, egy esetben pedig - ugyancsak hivatali helyzetével visszaélve - jogosulatlanul szüntette meg egyik beosztottja hozzátartozójának őrizetbe vételét.

A szóvivő tájékoztatása szerint a gyanúsított a kihallgatása során nem tett vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A távirati iroda három héttel ezelőtt számolt be arról, hogy Budapest rendőrfőkapitányának javaslatára az országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül visszavonta két kerületi rendőrkapitány vezetői megbízását. A rendőrségi közlés szerint Hangyási Sándor II. kerületi és Práger Ferenc VIII. kerületi rendőrkapitány kérte nyugállományba helyezését.

Még aznap, január 20-án hivatali visszaélés gyanúja miatt házkutatást tartott a Budapesti Nyomozó Ügyészség a VIII. kerületi rendőrkapitányságon, másnap a II. kerületi rendőrkapitányságon sikkasztás gyanúja miatt.