Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nincs még vége a télnek: a héten ismét erős havazás jön

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hétvégén újra nagy mennyiségű hó hullott az ország jelentős részén. Összesen 16-szor riasztották éjjel a tűzoltókat a havazás miatti balesetek kapcsán - mondta az InfoRádiónak Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Szerdán ismét havazásra kell készülni.

Az éjszaka viszonylag nyugodt volt, a havazás ellenére csak 16 segélyhívás érkezett a tűzoltókhoz, de a balesetekben személyi sérülés nem történt - mondta az InfoRádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Szentes György hozzátette: hétfő reggelig valamivel több mint 100 olyan feladata volt a tűzoltóknak az országban, amely a havazással volt összefüggésben, zömében közúti balesetekről volt szó.

A hétvégén egyes helyeken 20 centiméternél is több hó hullott. Lassíthatja a közlekedést, hogy a mellékutakon megmaradt a hó, a főutak pedig általában latyakosak.

A nagy havazás miatt hétfő kora reggel Hejcét még nem lehetett közúton megközelíteni. A szóvivő elmondta: vasárnap délután még öt település volt, amelyet elzárt a hó, ám ezeken a helyeken a helyzet már normalizálódott. Hétfő délelőtt letakarították a hejcei bekötőutat - egyelőre egy nyomvonalon -, és így már nincs hóval elzárt település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatott a Magyar Közút Zrt. területi igazgatósága.

Továbbra is járhatatlan viszont a hó miatt a Pere és Abaújszántó, a Gesztely és Újharangod, a Szentistvánbaksa és Megyaszó, illetve a Vilmány és Fony közötti út.

Nehezen lehet közlekedni a Méra és Ináncs közötti szakaszon, a Legyesbénye-Golop közötti úton, Hidasnémeti és Gönc, valamint Vizsoly és Gönc között. Egy nyomon járható a Megyaszó és Újharangod közötti útszakasz, és a hejcei bekötő út is. Szintén nehezen lehet eljutni Hernádcécére, illetve egy nyomon lehet közlekedni a 3-as számú főút és Szalaszend közötti szakaszon.

A keleti és a déli megyékben elszórtan még havazhat. Nyugaton lehet a legtöbb napsütésre számítani, a keleti országrészben felhősebb marad az idő. Napközben fagypont közelében marad várhatóan a hőmérséklet, éjszaka azonban főként a hóval fedett területeken mínusz tíz foknál is hidegebb lehet.

Szerdától az ország nyugati részén havazásra, keleten pedig esőre, majd havazásra is lehet számítani: az előrejelzések szerint nyugaton tíz centiméternyi hó hullhat, az ország másik felében ennél kevesebb.

Tizenegyre emelkedett a kihűlések száma Borsod megyében


Kihűlés miatt vesztette életét egy 64 éves férfi Sátán; a téli hónapokban már tizenegy ilyen jellegű eset történt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatott a rendőrség.

Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője közölte: a 64 éves sátai férfira otthonában találtak rá a rendőrök még szombaton, miután a szomszédok bejelentést tettek az ózdi rendőrkapitányságon. Az ismerősök azért telefonáltak, mert két napja nem látták a visszahúzódó életet élő nyugdíjast.

A járőrök ágyban fekve, holtan találták meg a 64 éves férfit. Az elsődleges szakvélemények kihűlést állapították meg a halál okaként. A rendőrségi vizsgálatok során idegenkezűségre utaló adat nem merült fel, ezért az ózdi rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit - tette hozzá.

Hanganyag: Sigmond Árpád