eur:
394.48
usd:
371
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A Fidesz nem vitázik az MSZP-vel - a nap hírei

Szakmai vitákat kezdeményez az MSZP a Fidesszel, az ellenzéki párt elutasítja a javaslatot. Bírálta az új orosz katonai doktrínát Münchenben a NATO főtitkára. Életének 76. évében elhunyt Frenkl Róbert orvos, sportvezető, tanszékvezető egyetemi tanár. A nap legfontosabb hírei február 6-án.

Szakmai vitákat kezdeményez az MSZP a Fidesszel - közölte a a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Mesterházy Attila a párt választmányának zárt ajtók mögötti tanácskozása után azt mondta: az lenne tisztességes, ha a Fidesz is a választók elé tárná a programját. Az ellenzéki párt helyettes szóvivője válaszában elutasította az MSZP szakmai vitára vonatkozó javaslatát. Cser-Palkovics András hiteltelennek nevezte a szocialista párt politikusait, és egyben azt is hangsúlyozta: a Fidesznek 2007 óta van programja.

Főként az iráni nukleáris programról egyeztettek szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencia résztvevői. Manusher Mottaki iráni külügyminiszter azt mondta: Teherán kész uránkészlete egy részének külföldi dúsítására, de bele akar szólni a mennyiség meghatározásába, valamint a helyszín kiválasztásába. A rendezvényen Anders Fogh Rasmussen a NATO főtitkára bírálta az új orosz katonai doktrínát, mert szerinte az változatlanul fenyegetésnek tekinti az észak-atlatni szövetség bővítését. A pénteken kezdődött 3 napos konferencián Szekeres Imre honvédelmi miniszter aktívabb európai nemzetközi szerepvállalást sürgetett a biztonságpolitikai kérdésekben.

A német pénzügyminiszter szerint tovább nem tartható fenn a svájci banktitok rendszere. Wolfgang Schäuble azután beszélt erről a Süddeutsche Zeitungban, hogy a német hatóságok eldöntötték: 2 és fél millió euróért megvásárolják azt a lopott banki adatokat tartalmazó DVD-t, amelyet egy informátor ajánlott fel 1500 - svájci bankszámlával rendelkező - német állítólagos adócsaló leleplezésére. Az ügy diplomáciai feszültséget keltett Németország és Svájc között.

Csak feltételekkel kész találkozni a Hamász radikális iszlamista mozgalom vezetőjével a Palesztin Hatóság elnöke. Mahmúd Abbász egyiptomi látogatásán hangsúlyozta: csak akkor tárgyal Háled Mesaallal, ha aláírja a palesztin nemzeti megbékélésről szóló megállapodástervezetet. A palesztin elnök vezette mérsékelt Fatah mozgalom és a Hamász viszonya 2007 nyarán vált ismét feszültté, miután a radikális mozgalom erőszakkal átvette a Gázai övezet ellenőrzését.

Népszavazást és időközi polgármester-választást is tartanak vasárnap a Zala megyei Gellénházán. A község körjegyzője elmondta: a referendumon a 20 megawattos teljesítményű, faapríték tüzelésű erőmű felépítéséről dönthetnek a választópolgárok. Szemes Róbert emlékeztetett arra, hogy a község még 2004-ben pályázott és nyert pénzt egy biomassza erőmű felépítésére, és ha többség most nemet mond, akkor várhatóan vissza kell fizetni az összeget.

Várhatóan nem okoz komolyabb fennakadást a közlekedésben a Dunántúl déli részén és a főváros környékén vasárnapig tartó havazás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint Baranya, Somogy és Zala megyében összesen mintegy 20 centiméternyi hó esik, míg a fővárosban vasárnap a déli órákig mintegy 6- 10 centiméter hó hullhat.

Az Egyesült Államok fővárosában és a közép-atlanti területeken ugyanakkor komoly gondokat okozott az intenzív havazás. Az ítéletidő két halálos áldozatot követelt, és ezrek maradtak áram nélkül, Washington repülőterein már többszáz járatot töröltek. A fővárosban a hótakaró vastagsága elérheti a 75 centimétert. Legutóbb 1922-ben esett ilyen nagy mennyiségű hó.

Felavatták Marian Cozma emlékművét a Veszprém Aréna előtti parkban; Mihály Gábor szobrászművész bronz mellszobra a tavaly februárban meggyilkolt román sportoló arcvonásait őrzi és kézilabdás dobómozdulatot ábrázol. Az alkotást többek között Debreczenyi János, Veszprém polgármestere és Mocsai Lajos, a Veszprém férfi kézilabda-csapatának vezetőedzője leplezte le.

Életének 76. évében elhunyt Frenkl Róbert orvos, sportvezető, tanszékvezető egyetemi tanár, professzor emeritusz. A rendszerváltás után a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatója. Kutatási területe az egészségnevelés, a sportélettan és a sportegészségügy volt. A Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője. 1991 és 1997 között az országos zsinat világi alelnöke. 2004-től az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Egyesület elnöke. Temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×