eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán: Nem a bosszú kormányzása következik - a nap hírei

Erős kormányzást, az ország tekintélyének visszaállítását sürgette országértékelő beszédében a Fidesz elnöke. Tartalom nélkülinek nevezte Orbán Viktor évértékelő beszédét az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Újabb személyek kerültek előzetes letartóztatásba a BKV-nál történt visszaélések miatt. Az elmúlt 24 óra legfontosabb hírei február 5-én.

Erős kormányzást, az ország tekintélyének visszaállítását sürgette országértékelő beszédében a Fidesz elnöke. Orbán Viktor a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület budapesti rendezvényén tizenkettedik alkalommal elemezte az előző év eseményeit és az ország helyzetét. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: nem a bosszú kormányzása következik, de a felelősöket el kell számoltatni. Elmondta: a kormányzati tevékenység alapja kell hogy legyen a munka, az otthon, a család, az egészség és a rend. Orbán Viktor hangsúlyozta: a Fidesz, ha kormányra kerül, tíz éven belül egymillió új munkahelyet akar teremteni. A volt miniszterelnök elmondta: a kormány válságkezelő intézkedései azért vallottak kudarcot, mert nem védték meg a munkahelyeket. Hangsúlyozta: a nemzeti érdekek szem előtt tartásával kell talpra állítani a magyar gazdaságot. Orbán Viktor szerint ennek érdekében elsősorban a kis és közepes vállalkozásokat kell támogatni, valamint meg kell védeni a magyar árukat, a földet és a vízkészletet. Úgy vélte: változásra van szükség a pénzügyi rendszerben is, mert a nemzeti bank és a pénzügyi felügyelet is felelős a gazdaság rossz helyzetéért.

Tartalom nélkülinek nevezte a Fidesz elnökének évértékelő beszédét az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Mesterházy Attila úgy fogalmazott: Orbán Viktor továbbra sem mondott konkrétumokat pártja programjáról, így nem lehet tudni, mit is akar valójában a Fidesz, ha kormányra kerül. Az SZDSZ elnöke szintén hiányolta a párt programját, ugyanakkor Retkes Attila úgy vélte: veszély fenyegeti a független intézményrendszert a rendpárti, központosításra vonatkozó utalások alapján. Az MDF ugyancsak a pénzügyi rendszer szabályozására vonatkozó terveket kifogásolta. A Jobbik úgy vélte, hogy a beszéd nem tartalmazott konkrétumot, a Kereszténydemokrata Néppárt ugyanakkor továbbra is azt hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP frakciószövetség megfelelő programmal rendelkezik.

Az adóátrendezés után csaknem hárommillió embernek nőtt a nettó bére, amit a napokban kézhez is kaphatnak - közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos szerint ezt a vállalkozások és az ország versenyképessége növelése érdekében kezdeményezte a kabinet. A kormányszóvivő emlékeztetett arra: a korábbi 1,7 millióról két lépésben 5 millió forintra nőtt az adózás felső sávhatára, az alsó adókulcs 17 százalékra, a felső 32-re változott.

Januárban 21 ponton volt a lakosság közérzeti indexe; a 100-as skálán korábban soha nem mértek ilyen alacsony eredményt. Most a válaszadók 73 százaléka véli úgy, hogy rosszul mennek a dolgok az országban. A Forsense által készített reprezentatív felmérésében résztvevők többsége úgy látja, hogy tavaly saját és az ország helyzete is romlott.

Összesen mintegy 15 ezer gazdálkodó részesülhet támogatásban az agrár-környezetgazdálkodási programban a következő 5 évben. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a mintegy 1,2 millió hektár területen évente összesen 55 milliárd forint támogatás nyerhető el.

Az országban 19 helyen, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális oltóközpontjaiban, továbbra is lehet védőoltást kapni az újinfluenza vírus ellen - közölte az ÁNTSZ. Székely Tamás egészségügyi miniszter a héten jelentette be, hogy átmenetileg bezár az ország kétszáz pontján működő oltópont, mert az utóbbi időben kevesen kértek ezeken a helyeken oltást.

Visszaérkezett a földrengés sújtotta Haitiról a Református Szeretetszolgálat segélycsoportja; a 6 fős csapatnak ez volt a második útja a térségbe. Osgyán Dániel, a csoport vezetője elmondta: ideiglenes klinikát nyitottak Haiti fővárosában, és szétosztották a Magyarországról hozott, mintegy 7 millió forint értékű, gyógyszerből és babatápszerből álló humanitárius segélyszállítmányt két Port-au-Prince-i árvaházban.

Előzetes letartóztatásba helyezte Mesterházy Ernő fővárosi főtanácsadót és Zelenák Tibort a BKV volt kommunikációs főosztályvezetőjét a Budai Központi Kerületi Bíróság, Regőczi Miklós, a BKV Zrt. volt vezérigazgató-helyettese házi őrizetbe került. Valamennyiüket különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Ugyancsak előzetes letartóztatásba helyezték a BKV volt informatikai igazgatóját, Fuzik Zsoltot.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×