Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarországnál csak Venezuela rosszabb - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzet azt írja, hogy Venezuela után a második legrosszabb gazdasági teljesítményt jósolja 2010-re hazánknak az Economist brit gazdasági hetilap, amely 42 ország és az euróövezet adatait összesítő táblázatában idén egyszázalékos visszaesést jelez.

Ezzel a zsugorodással tehát csak Venezuelát sikerül megelőznünk, ahol 3,4 százalékos csökkenést várnak az Economist elemzői. Az összesítés cáfolja a Pénzügyminisztérium 2010-es prognózisát, amely "csak" 0,6 százalékos csökkenéssel tervez, amely ráadásul a tavalyi hétszázalékos eséshez képest értendő.

A Népszabadság szerint rosszul taktikáztak a munkaadók és a munkavállalók, amikor a melegétel-utalványt favorizálták a bértárgyalásokon. Január végén ugyanis az APEH állásfoglalást adott ki, amely szerint kizárólag éttermi, munkahelyi vagy közétkeztetésnek minősülő szolgáltatásra válthatók be a jegyek. Az adóhatóság szigorúan bünteti azokat az élelmiszerboltokat, amelyek nem felelnek meg a feltételeknek, s cukor, konzerv, kávé vagy ital vásárlásakor elfogadják az utalványokat.

Az Index úgy tudja, ma kiderül, hogy elkapták-e a tbc-t egy beteg asszony ismerősei Faddon. Az asszony fertőző betegként többször is hazament a kórházból, ezért sokan aggódnak a Tolna megyei faluban. Hét gyereke egyelőre nem mehet iskolába. A tbc egy baktérium okozza, amely általában a tüdőt támadja meg, és ott rögöket képez. A betegség egészen a múlt század közepéig gyógyíthatatlan volt, majd az 1980-as évekre a megelőző oltások megállították a kórokozó terjedését. A prevenció legbiztosabb módja azonban az évenkénti szűrővizsgálat.

A Világgazdaság szerint rövid távon aligha számíthatnak világhírre a hagyományos magyar élelmiszerek. A gyártók leginkább a prémium termékek alacsony gyártási volumenével, illetve a közösségi marketing hiányával magyarázzák azt, hogy a határokon túl többnyire rendkívül kis körben forgalmazott termékek nem tudnak betörni a szélesebb piacokra. Problémát jelentenek ugyanakkor a hazai cégek és az élelmiszerek piacbővítését támogató Agrármarketing Centrum szűkös forrásai is, jóllehet Németországban vagy az egykori KGST-tagoknál nem is számítanak ismeretlennek a magyar termékek. A hagyományos exportterméknek számító tokaji segítséget keres, hogy újabb külpiacokra léphessen.

A penzcentrum.hu azt írja, hogy az utolsókat nyögik az év eleji leértékelések: egyre szűkül az akciós termékek választéka, egyre nagyobb helyet foglalnak el a boltok polcain az új kollekció darabjai. A lelkes vásárlók számára már csak egy bő hét maradt, amikor igazán olcsón tudják beszerezni a vágyott darabokat.