eur:
393.13
usd:
367.32
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Magyarországnál csak Venezuela rosszabb - lapszemle

A Magyar Nemzet azt írja, hogy Venezuela után a második legrosszabb gazdasági teljesítményt jósolja 2010-re hazánknak az Economist brit gazdasági hetilap, amely 42 ország és az euróövezet adatait összesítő táblázatában idén egyszázalékos visszaesést jelez.

Ezzel a zsugorodással tehát csak Venezuelát sikerül megelőznünk, ahol 3,4 százalékos csökkenést várnak az Economist elemzői. Az összesítés cáfolja a Pénzügyminisztérium 2010-es prognózisát, amely "csak" 0,6 százalékos csökkenéssel tervez, amely ráadásul a tavalyi hétszázalékos eséshez képest értendő.

A Népszabadság szerint rosszul taktikáztak a munkaadók és a munkavállalók, amikor a melegétel-utalványt favorizálták a bértárgyalásokon. Január végén ugyanis az APEH állásfoglalást adott ki, amely szerint kizárólag éttermi, munkahelyi vagy közétkeztetésnek minősülő szolgáltatásra válthatók be a jegyek. Az adóhatóság szigorúan bünteti azokat az élelmiszerboltokat, amelyek nem felelnek meg a feltételeknek, s cukor, konzerv, kávé vagy ital vásárlásakor elfogadják az utalványokat.

Az Index úgy tudja, ma kiderül, hogy elkapták-e a tbc-t egy beteg asszony ismerősei Faddon. Az asszony fertőző betegként többször is hazament a kórházból, ezért sokan aggódnak a Tolna megyei faluban. Hét gyereke egyelőre nem mehet iskolába. A tbc egy baktérium okozza, amely általában a tüdőt támadja meg, és ott rögöket képez. A betegség egészen a múlt század közepéig gyógyíthatatlan volt, majd az 1980-as évekre a megelőző oltások megállították a kórokozó terjedését. A prevenció legbiztosabb módja azonban az évenkénti szűrővizsgálat.

A Világgazdaság szerint rövid távon aligha számíthatnak világhírre a hagyományos magyar élelmiszerek. A gyártók leginkább a prémium termékek alacsony gyártási volumenével, illetve a közösségi marketing hiányával magyarázzák azt, hogy a határokon túl többnyire rendkívül kis körben forgalmazott termékek nem tudnak betörni a szélesebb piacokra. Problémát jelentenek ugyanakkor a hazai cégek és az élelmiszerek piacbővítését támogató Agrármarketing Centrum szűkös forrásai is, jóllehet Németországban vagy az egykori KGST-tagoknál nem is számítanak ismeretlennek a magyar termékek. A hagyományos exportterméknek számító tokaji segítséget keres, hogy újabb külpiacokra léphessen.

A penzcentrum.hu azt írja, hogy az utolsókat nyögik az év eleji leértékelések: egyre szűkül az akciós termékek választéka, egyre nagyobb helyet foglalnak el a boltok polcain az új kollekció darabjai. A lelkes vásárlók számára már csak egy bő hét maradt, amikor igazán olcsón tudják beszerezni a vágyott darabokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti, reggel a KSH friss kereseti adatokat közöl, külföldön pedig a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×