eur:
393.5
usd:
366.87
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Forsense: Mélyponton a közérzeti index

Az emberek nagy része úgy tapasztalta, hogy 2009-ben mind a saját, mind az ország gazdasági helyzete romlott, miközben az egy évvel korábbihoz képest kétszer annyian vannak azok, akik visszafogott várokozással tekintenek a 2010-es esztendőre - derül ki a Forsense közvélemény-kutatásából.

Januárban 21 ponton állt a lakosság közérzeti indexe; a 100-as skálán korábban soha nem mértek ilyen alacsony eredményt. Most a válaszadók 73 százaléka véli úgy, hogy rosszul mennek a dolgok az országban - áll a Forsense jelentésében.

A 2008 őszén kezdődő pénzügyi - gazdasági válság 2009-ben lecsapódó negatív hatásait megtapasztalva a magyar lakosság meghatározó része visszafogott várokozással tekint a 2010-es esztendőre. A válaszolók mintegy kétharmada saját anyagi helyzetében is romlást tapasztalt. A kérdezettek negyede érezte úgy, hogy anyagi helyzete jelentősen rosszabbodott egy év alatt, míg kisebb romlásról, vagy stagnálásról 73 százalék tett említést. Saját anyagi helyzetében bekövetkezett javulásról a megkérdezettek mindössze 3 százaléka számolt be.

A reprezentatív felmérésében résztvevők helyzetértékelése nagy mértékben függ a válaszadó politikai nézeteitől. A Fideszre szavazók 80, a jobbikosok 85 százaléka gondolja, hogy tavaly romlott az ország helyzete, míg a szocialista szimpatizánsok körében ez csak 40 százalék.

Saját anyagi helyzetüket nézve a Fidesz híveinek kétharmada, a jobbikosok 83 százaléka mondta, hogy 2009-ben romlott az anyagi helyzete, az MSZP-re voksolóknak viszont csak 49 százaléka vélekedik így.

2010-ben - politikai hovatartozástól függetlenül - az emberek nagyjából egyharmada számít a helyzet javulására, ugyanakkor a válaszadók nagyjából ugyanilyen hányada vár további romlást, bár saját helyzetüket általában kevésbé rosszul ítélik meg, mint az országét. Az idén a legfontosabb feladatnak a megkérdezettek többsége a gazdaság erősítését tartja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×