Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Velencei Bizottság véleményét elfogadja Pozsony a nyelvtörvényről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovákia figyelembe veszi a Velencei Bizottság majdani véleményét az államnyelvtörvényről, és az észrevételeket be is építi a jogszabályba - mondta az InfoRádió kérdésére a szlovák kulturális tárca államtitkára. Augustin Jozef Lang a visegrádi országok kultuszminisztereinek budapesti ülése után beszélt erről.

Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország kulturális minisztereinek plenáris ülésén nem eshet szó kétoldalú ügyekről - mondta az InfoRádió kérdésére a magyar szaktárca vezetője, mikor afelől érdeklődtünk, hogy a visegrádi négyek csütörtöki és pénteki budapesti találkozóján beszélt-e szlovák kollégájával az államnyelvtörvényről. Hiller István hozzátette, találtak viszont alkalmat a négyszemközti beszélgetésre, és mint mondta, a szlovák kulturális államtitkár értésére adta, hogy a magyar kormány álláspontja nem változott.

"Mi ezt a törvényt rossz, az európai normákba ütköző törvénynek tartjuk, ami nem szolgálja, sőt megterheli a kétoldalú viszonyt" - fogalmazott, és megemlítette azt az alapot, amelyet elsősorban azért hoztak létre, hogy szükség esetén abból fedezni lehessen az esetleges jogi eljárások díját.

Erre az 50 millió forintos alapra mondta a szlovák kormány múlt héten, hogy ez durva beavatkozás Pozsony belügyeibe.

A szlovák államtitkár nem adott interjút, és a tájékoztatón nem beszélt sem az alapról, sem pedig arról, hogy Magyarország miért fordult az Európai Bírósághoz. Augustin Josef Lang az InfoRádió kérdésére elmondta: várják a Velencei Bizottság véleményét.

"Az EBESZ hosszasan elemezte az államnyelvtörvényt, és megállapította, hogy a jogszabály nem mond ellent az európai normáknak. Szlovákia maga kezdeményezte, hogy a Velencei Bizottság is nézze át a törvényt. Ez egy teljesen független szervezet, így az ő javaslataikat be fogjuk építeni a jogszabályba" - jelentette ki.

A visegrádi négyek kulturális minisztereinek találkozóján a felek aláírtak egy 23 pontos megállapodást, amelyben az eddigi célkitűzéseket erősítették meg, valamint új kulturális együttműködési programokat hoztak létre.