eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ügynökneveket hoz nyilvánosságra Hódmezővásárhely önkormányzata

A dél-alföldi város képviselőtestülete már tárgyal arról a tanulmányról, amelyben - a magyar városok közül elsőként - megnevezik az 1957 és 1989 között hálózati személyeként dolgozó hódmezővásárhelyieket. Majdnem százat, köztük állítólag magas rangú rendőröket is. Lázár János polgármester, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke azt mondta: a múltat csak úgy zárhatják le, ha előtte megismerik.

 Egy hete derült ki, hogy a hódmezővásárhelyi alpolgármester, Kószó Péter egykori MDF-es országgyűlési képviselő tavaly elhunyt édesapja, Kószó Pál ügynök volt.

Zsarolással szervezték be: a család gyermekeire vigyázó apáca ugyanis besúgó volt, és jelentette, hogy Kószóék egy vitézségi érdemrendet tartanak otthon, valamint morfium is van a lakásban. (Bár ez utóbbi egy orvosnál - Kószó Pál az volt, és a fia is az lett - nem meglepő.) Kószó Pál 1981-ig jelentett az ismerőseiről.

Mindezt a fia, Kószó Péter jelentette be. Korábban a Munkáspárt önkormányzati képviselője, Havránek Ferenc a történeti levéltárból származó dokumentumokkal már igazolta Kószó Pál ügynökmúltját.

Kószó Péter azonban nem akart nyilvánosan beszélni erről, amíg élt az édesapja.

Ez a botrány késztette arra a hódmezővásárhelyi önkormányzatot, hogy kutatást indítson a városban egykor dolgozó ügynökök leleplezésére. Lázár János polgármester, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke azt mondta: ha le akarják zárni a múltat, akkor előbb meg kell ismerniük azt.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a tanulmány szerint az 50 ezer lakosú Hódmezővásárhelyen összesen 96 ügynök dolgozott 1957 és 1989 között. Közülük 64-nek a nevét is tudják, a fennmaradó 32 személy hatos számú aktája azonban eltűnt a rendszerváltás folyamán.

Hivatásos állományban 56 állambiztonsági tiszt volt, 49-en pedig nem Hódmezővásárhelyen, hanem Csongrád megye más településein dolgoztak ügynökként.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat a helyi Tornyai János Múzeum munkatársait bízta meg azzal, hogy nézzék át az óriási mennyiségű iratot. Lázár János azt ígéri, hogy minden ügynök nevét nyilvánosságra hozzák.

A tanulmány letölthető a hódmezővásárhelyi promenad.hu internetes portálról. Az anyag felkerült a város önkormányzatának hivatalos honlapjára is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×