Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Konkrét programot várnak Orbán Viktortól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar mellett a nemzetközi közvélemény is nagy várakozással tekint a Fidesz elnökének péntek délutáni, tizenkettedik alkalommal megrendezendő évértékelő beszédére. Orbán Viktortól ugyanis konkrét programelemek ismertetését várják, bár szakértők szerint a legnagyobb ellenzéki párt vezetője ezekről vélhetően óvatosan beszél, mert a szocialisták a kampány során mindenképpen támadni fogják.

A Fidesz elnöke már tavalyi, kivételesen március elején tartott évértékelő beszédében megadta az alaphangot a 2009-es európai parlamenti választással kezdődött kampányidőszaknak. Orbán Viktor ugyanis hét év után a Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! helyett új jelszót hirdetett: Új irányt Magyarország, új irányt magyarok!

Orbán Viktor és a Fidesz kampánycsapata ebben az évben egy új eszközt is bevont. A Facebook nevű internetes közösségi portálon várták a javaslatokat a február 5-i országértékelő témáihoz. Majdnem hétszáz hozzászólás érkezett, amelyek közül a pártelnök mindenképpen beépít néhányat a beszédébe. Ezen kívül idézhet Surányi György volt jegybankelnök múlt héten a Népszabadságban megjelent elemzéséből is, amely az elmúlt évek gazdaságpolitikáját vette górcső alá.

A jelenlegi kampányban először megszólaló Orbán Viktor tavalyi beszédében az Erős Magyarország című alapprogram alapján néhány irányt már felvázolt.

"Lehetséges munkahelyeket teremteni annak érdekében, hogy tíz év múlva egymillióval többen dolgozzanak legálisan, mint ma. Be fogjuk bizonyítani, hogy beindítható és fenntartható egy erős gazdasági növekedés, ésszerű adókból több pénz fog befolyni, mint a mai munkaellenes és életidegen adórendszerből. És be fogjuk bizonyítani, hogy az államadósság csökkenthető. Ha nem hitelekből próbálunk jólétet teremteni, hanem munkából, termelésből, erőfeszítésből. És be fogjuk bizonyítani, hogy rendet lehet teremteni a közbiztonság terén, mindenféle etnikai konfliktusok nélkül" - fogalmazott.

A legnagyobb ellenzéki pártvezető tavaly december 11-én nyilatkozott az InfoRádiónak arról, hogy a mostani időszakban kezdődhet el az ajánlószelvények gyűjtése. "Február elején nekünk már a cédulák összegyűjtésére képes teljes mozgósítás állapotában kell lennünk" - mondta.

Orbán Viktor ezért vélhetően lelkesíteni is fogja szimpatizánsait, hogy a Fidesz minél több ajánlószelvényt gyűjtsön be. A cél állítólag kétmillió cédula.

Az országértékelő beszédben elvileg szóba kerülhet még a családtámogatási rendszer visszaállítása, valamint a Parlament létszámának csökkentése is, amelyről a pártelnök minden fideszes képviselőjelölttel beszélt.