Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Segélyszállítmány Pápáról Port-au-Prince-be

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Három humanitárius segélyszállítmányt indítottak eddig a földrengés sújtotta Haitire a pápai légi bázisról a többnemzetiségű Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) elnevezésű program keretében - közölte az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége.

A SAC Nehéz Légiszállító Ezrede (HAW) harmadik, humanitárius segítséget nyújtó küldetését kedden hajtotta végre a magyarországi, pápai légi bázisról indulva - olvasható a közleményben. (A Nehéz Légiszállítási Ezrednek a pápai légi támaszpont a bázisrepülőtere.)

A küldetés során felszereléseket és építési anyagokat szállítottak Haitire, amelyet január 12-én földrengés rázott meg. Az adományok Észtországból, Finnországból és Svédországból érkeztek, és azt a célt szolgálják, hogy Port-au-Prince repülőterén ideiglenes tábort építsenek a segélymunkásoknak. A szállítmányban ezen kívül Bulgária által felajánlott elsősegélykészletek is voltak, amelyeket a bolgár légierő szállított Pápára - írták.

A közlemény szerint mindhárom eddigi küldetést svéd kérésre hajtotta végre az ezred.

Mint hozzátették, eddig kizárólag Magyarország szállíttatott teherrakományt közvetlenül Pápáról, így a mostani szállítmányátrakodás volt az első alkalom, hogy a bázis valódi teherszállítási központként működött. John Zazworsky ezredes, a HAW parancsnoka, a küldetés rangidős pilótája azt mondta: a pápai légi bázisnak minden esélye megvan arra, hogy nagy teherszállítási központtá nője ki magát, ahol a SAC-ban részt vevő országok az odaszállított rakományaikat tárolják, majd azokat a HAW szállítja tovább a világ különböző pontjain található célállomásokra.

A HAW január 18-án szállította az első segélyrakományt Haitira, második küldetését január 21-én hajtotta végre.

A többnemzetiségű konzorciumot három évvel ezelőtt hozták létre, hogy megvásároljanak három C-17 Globemaster III típusú repülőgépet. A stratégiai légi szállítási flotta első C-17-es Globemastere 2009 júliusában ért földet Pápán, a második pedig szeptemberben érkezett. A harmadik SAC-gépet 2009 októberében szállították le.

A SAC-ban részt vevő országok közül 10 NATO-tagállam (Egyesült Államok, Bulgária, Észtország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia), míg Finnország és Svédország a békepartnerségi program tagja.