eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Optimistábbak a nagyvállalatok vezetői

Az üzleti várakozások mérsékleten javultak januárban, az Ecostat nagyvállalati TOP-100 konjunktúra-index értéke egy hónap alatt több mint három százalékponttal 71,8 százalékra, a kis- és középvállalati indexé hét százalékponttal 67,8 százalékra emelkedett - közölte legfrissebb felmérése eredményét az Ecostat. Tavaly decemberben még csökkentek a bizalmi mutatók.

A kutatóintézet az idén a gazdaság stagnálására számít. A termelő és szolgáltató ágazatok kibocsátása az alacsony bázishoz viszonyítva érdemben alig változik, a gazdaság mérsékelt élénkülése csak az év vége felé várható, amikorra Magyarország fontosabb kereskedelmi partnerei gazdasági növekedése már érzékelhető és tartós lesz.

Az intézet szerint az idei év első felében már javulnak a magyar nagyvállalatok értékesítési lehetőségei a külpiacokon, elsősorban Európában. A belföldi kereslet továbbra is nyomott marad, amely fékezi a vállalatok beruházásai lehetőségeit.

A felmérés alapján az elmúlt három hónapban a nagyvállalatok negyede képes volt növelni a termelését, bár a cégek 30 százalékának a kibocsátása csökkent.

A TOP 100 vállalati csoportban a cégek mindössze 21 százaléka számol a belföldi kereslet növekedésével, míg a külföldi kereslet növekedését 32 százalékuk feltételezi. A nagyvállalatok fele úgy véli, rendelésállományuk átlagos szintet ér el, míg 37 százalékuk átlag alattinak véli.

Az Ecostat szerint a kis- és középvállalatok várakozásai a tavalyi év utolsó két hónapjának mélypontjához képest sokat javultak. A vállalatok 25 százaléka úgy véli, a következő negyedévben teljesítménye növekedhet, míg 46 százalékuk stagnálást feltételez. A kis és közepes cégek várakozása alapján a lanyha belföldi kereslet és a gazdasági bizonytalanság okoz majd leginkább problémát - állapítja meg a tanulmány.

A kis és közepes cégek 23 százaléka növekvő, míg 24 százalékuk csökkenő belső kereslettel számol.

A kutatóintézet tanulmánya szerint a kkv-k növekvő hitelállománya és a fizetési határidők hosszabbodása azonban komoly likviditás nehézségeket okozhat.

Az Ecostat tanulmánya kitér a nemzetgazdaságilag kiemelt ágazatokra is, eszerint a kulcságazatok bizalmi mutatója a tavalyi féléves, decemberi 32,4 százalékos mélypont után enyhén emelkedett, januárban 35,6 százalékot ért el.

Az Ecostat szerint az építőiparban a szektor rendelkezésére álló uniós források és a kormányzati támogatások igénybe vételével, illetve a magánszféra keresletére támaszkodva az év második felében már növekvő teljesítmény várható.

Ezzel szemben a kiskereskedelemben a konjunkturális kilátások és a belföldi vásárlóerő várható további csökkenése miatt 2010-ben sem jelez számottevő javulást az Ecostat: az év folyamán optimális esetben a forgalom-mérséklődő csökkenésével kalkulál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×