Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kövér László: a BKV a rendszert szimbolizálja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kövér László szerint a BKV szimbolizálja azt a rendszert, amelyet az MSZP-SZDSZ-koalíció az elmúlt nyolc esztendőben kiépített annak érdekében, hogy milliárdokat szivattyúzzanak ki a közpénzekből.

A Fidesz országos választmányának elnöke a Nógrád megyei Bátonyterenyén szerdán tartott sajtótájékoztatón azt mondta: ha azt a kérdést akarnánk feltenni, hogy miért van az ország a mostani nyomorúságos állapotában, "a BKV-ügyek adják meg a választ".

"Mert szemben a demokráciák átlagos állapotával, ahol kétségkívül elő szoktak fordulni korrupciós ügyek, de ezek rendszerhibaként értelmezhetők, Magyarországon ez maga a rendszer lett az elmúlt nyolc esztendőben" - fogalmazott.

Kövér László hozzátette: ezért annak a politikai garnitúrának kell viselnie a felelősséget - nem csak politikai, erkölcsi, de reményeik szerint jogi értelemben is -, amelyik az elmúlt nyolc évben "ide juttatta az országot".

Részben egyszerű a helyzet, részben nagyon is bonyolult - ezt válaszolta a politikus arra a kérdésre, hogy a Fidesz miként csökkentené a korrupció mértékét.

Egy informatikus állítására hivatkozva azt mondta: ha csak annyit tenne a következő kormány, hogy a szükségtelen vagy korrupt módon lebonyolított informatikai állami beruházásokat elhagyja, akkor évi 100-200 milliárd forintot lehet megtakarítani a magyar költségvetés számára.

És ez csak egy terület - tette hozzá. Kövér László szerint jogszabályi változtatások is lehetségesek, mert például "a közbeszerzési törvény a korrupció melegágya".

A politika alapvetően a szándékok hitelességét illetően tudja elérni a legtöbb eredményt - mondta, és hozzátette: ez nem lesz egyszerű, ez lesz a legnehezebb.