Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Demszky a sajtóból értesült a Mesterházy Ernő elleni nyomozásról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere csupán a sajtóból értesült tanácsadója, Mesterházy Ernő elleni nyomozásról, amit a BKV tanácsadói szerződései kapcsán indított a rendőrség.

A főpolgármester a TV2 Tények című hírműsorában úgy nyilatkozott: "Engem ez meglepett, Mesterházy Ernő közeli munkatársam, tanácsadóm (...), ezekről az ügyekről, hogy tanácsadói szerződések lettek volna, és hogy azokat kivel kötöttük vagy kivel kötöttek ők együttműködést, ezekről a sajtóból értesültem".

A rendőrség hűtlen kezelés gyanúja miatt vette őrizetbe szerdán Regőczi Miklóst, a BKV Zrt. volt vezérigazgató-helyettesét, Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezetőt és Mesterházy Ernőt a BKV-val kapcsolatos nyomozás során.

Mesterházy Ernő a gyanú szerint szándékosan rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződések megkötésével kötelezettségüket megszegjék.

Pap Gábor, Mesterházy Ernő ügyvédje az MTI érdeklődésére azt mondta: teljes jogi képtelenség maga a gyanúsítás, amely ellen védence panasszal élt. A védő álláspontja szerint a mintegy négy órán át tartó kihallgatás során tisztázták a gyanúsítás jogi képtelenségét.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivőjének közlése szerint mindhárom gyanúsított vallomást tett, de a gyanúsítás ellen panasszal éltek. Hozzátette: a nap folyamán tartott házkutatások során több tanácsadói szerződést, BKV-val kapcsolatos dokumentumot és számítógépeket foglaltak le.

A rendőrség a Főpolgármesteri Hivatal egyik irodájában is házkutatást tartott. A közleményéből az derült ki, hogy Tóthfalusi Györgyöt, a BKV volt igazgatósági elnökét felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják és házkutatást tartottak a férfi városházán lévő irodájában.

Regőczi Miklóst hűtlen kezelés, Zelenák Tibort bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt hallgatták ki a nyomozók, akik szerint a volt vezérigazgató-helyettes 12 cég vonatkozásában mintegy 81 millió forint, Zelenák Tibor pedig 6 cég vonatkozásában több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a közlekedési társaságnak.

Szerdán a BKV-val kapcsolatos nyomozás során M. Lászlót is gyanúsítottként hallgatták ki bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt. A férfi egy kommunikációs betéti társaság vezetőjeként szándékosan segítséget nyújtott a BKV vezetőinek vagyonkezelési kötelezettségük megszegésében, ezzel mintegy 27 millió forint vagyoni hátrányt okozva a közlekedési társaságnak - tartalmazza a BRFK közleménye.