eur:
395.51
usd:
372.38
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Fidesz: Gyurcsány főtanácsadójának felesége lett az NHH elnöke

A Fidesz etikátlannak és a következő kormány mozgástere szűkítésének tekinti Rozgonyi Krisztina kinevezését a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöki posztjára, ezért kormányra kerülésekor "azonnal meg fog mindent tenni annak érdekében, hogy az NHH a mindenkori kormány hivatala legyen".

Nyitrai Zsolt, a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoport vezetőjének szombati közleménye szerint Bajnai Gordon miniszterelnök "sajátosan értelmezte" a törvény szövegét, amikor közvetlenül a választások előtt egy kormányhivatal, nevezetesen a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának elnöki tisztségébe Rozgonyi Krisztinát, Braun Róbert - Gyurcsány Ferenc főtanácsadójának, Medgyessy Péter kommunikációs helyettes államtitkárának - feleségét nevezte ki, akinek a megbízatása február 1-jétől 2013. december 31-ig szól.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: az NHH az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerint kormányhivatal, vagyis általában a mindenkori kormány szervének szokás tekinteni, és a mindenkori kormány utasításai szerint jár el. Ezzel szemben Bajnai Gordon nyilván úgy gondolja, hogy bárki alakít is kormányt a tavaszi választások után, mégis az addigra már biztosan nem létező mostani, átmeneti kormány - vagy még inkább Gyurcsány Ferenc - utasításait kell követnie az NHH-nak - olvasható a közleményben.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra: Rozgonyi Krisztina mint médiajogász került az NHH Tanácsába 2004. január 1-jével úgy, hogy már akkor is vita előzte meg, alkalmasnak tekinthető-e a feladatra. A törvény ugyanis a tanácsi tagságot legalább hároméves hírközlési szakmai gyakorlathoz köti, a médiajogászi munka pedig nem tartozik ezek közé, hiszen ilyen jellegű tevékenységet az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) munkatársai végeznek - vélekedett.

Felidézte, az új NHH elnök kinevezéséről szóló közlemény szerint Rozgonyi Krisztina egyik fő szakterülete a digitális átállás, ami azonban - mint fogalmazott - sajnos az NHH fiaskói közé sorolandó, és ez szintén aggályossá teszi az új elnök szakmai alkalmasságát.

Aggályos nevezte az is, hogy éppen a miniszterelnök nevez ki az utolsó pillanatban, kormánya ciklusán messze túlmutató mandátummal "ejtőernyősöket", holott moratóriumot hirdetett, mivel etikátlannak, a következő kormány mozgástere szűkítésének tartaná az ilyen kinevezéseket.

"A Fidesz ugyanígy tekint a mostani kinevezésre, etikátlannak és a következő kormány mozgástere szűkítésének tekinti, ezért kormányra kerülésekor azonnal meg fog mindent tenni annak érdekében, hogy az NHH a mindenkori kormány hivatala legyen" - zárul Nyitrai Zsolt közleménye.

Bajnai Gordon miniszterelnök február 1-jei hatállyal Rozgonyi Krisztinát nevezte ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa elnökévé. Rozgonyi Krisztina 2004 óta tagja, 2006 ősze óta pedig alelnöke az NHH Tanácsának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×