eur:
394.08
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fennakadásokat okozott a közlekedésben a havazás - a nap hírei

Egész nap fennakadásokat okozott a közlekedésben a havazás; a Ferihegyi repülőteret csak kora este tudták megnyitni a forgalom előtt. Az MDF országos választmánya és az SZDSZ országos tanácsa is jóváhagyta a két párt választási együttműködését. Terhelő vallomást tettek Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettesre a BKV korábbi vezetői. A nap legfontosabb hírei január 30-án.

Csak kora este indult meg a forgalom a Ferihegyi repülőtéren; a légikikötő az erős havazás miatt egész nap nem indított és fogadott járatokat. Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője az InfoRádiónak elmondta, este 5 órakor egy pályát tudtak megnyitni, azóta fogadnak is járatokat. Hozzátette: a teljes reptér késő estétől üzemel ismét. A szóvivő azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy hány járatot érintett az egész napos lezárás. A havazás miatt több volt a baleset; a fővárosban ketten életveszélyesen megsérültek, az M7-es és M3-as autópályán számos koccanás és kicsúszás történt, Pest és Nógrád megyében pedig főleg az elakadt buszok és kamionok okoztak fennakadást. Polyánszky Zoltán veszélyjelző meteorológus este arról számolt be, hogy a fővárosban átlagosan 22 centiméter hó esett. Hozzátette, hogy ekkora mennyiségű hó 24 óra alatt csak tízévente egyszer fordul elő. A szakember szólt arról is, hogy vasárnap főleg az ország északkeleti és keleti részében várható nagy mennyiségű, mintegy 30 centimérer hó, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat piros riasztást adott ki. Budapest dél-keleti felében azonban további öt-tíz centiméteres hóra lehet számítani.

Elfogadta az MDF országos választmánya a párt választási programját és jóváhagyta az SZDSZ-szel való együttműködést - jelentette be a testület elnöke. Makay Zsolt elmondta: az MDF lehetőséget biztosít arra, hogy a megyékben is megvalósuljon az együttműködés; erről a térségi választmányok döntenek. Közben az SZDSZ országos tanácsa is elfogadta az MDF-fel való választási együttműködésről szóló javaslatot. Skaliczky Andrea, a testület elnöke azt mondta: a liberálisok Budapesten 18 választókerületben indítanak képviselőjelöltet, és az MDF állít fővárosi és országos listát.

Nyilvános vitára hívta ki Orbán Viktort, a Fidesz elnökét és kormányfőjelöltjét az MDF miniszterelnök-jelöltje. Bokros Lajos ezt az MDF országos választmányának ülése után jelentette be. A Fidesz elnöki stábjának vezetője úgy reagált: idő előtti Bokros Lajos kezdeményezése. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: az MDF-nek és az MSZP-nek először azt kellene eldöntenie, hogy ki a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Sajtóértesülés szerint terhelő vallomást tett Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettesre Antal Attila, a BKV hűtlen kezeléssel gyanúsított korábbi vezérigazgatója és Balogh Zsolt, a közlekedési társaság volt megbízott vezérigazgatója. Az atv.hu azt írta: az ügyészség a BKV végkielégítési ügyeivel és a fiktív tanácsadói szerződésekkel összefüggésben vizsgálja Antal Attila és a közlekedési cég tulajdonosi jogkörét az érintett időszakban gyakorló fővárosi vezetők, köztük Hagyó Miklós felelősségét is. A nyomozás tavaly áprilisban kezdődött a BKV-nál. A hatóságok több mint 800 dolgozó végkielégítési ügyét, 70 cég tanácsadói és kommunikációs szerződéseit, valamint a decemberben kirobbant vesztegetési ügyet is vizsgálják. A távirati iroda úgy tudja, hogy az MSZP fővárosi vezetése várhatóan már a hét végén összeül, hogy Hagyó Miklós ügyében tanácskozzon.

Finanszírozási gondok miatt hétfőtől korlátozásokat vezetnek be a betegellátásban a jászberényi Szent Erzsébet Kórházban; egyebek mellett felfüggesztik a Jászságon kívül élők sürgősségi ellátását. Az intézmény ügyvezető igazgatója azt mondta: előállhat az a helyzet is, hogy csak a menedzsment egyedi elbírálása alapján végezhetnek gyógyító munkát a kórházban. Szabó Tamás hangsúlyozta: az intézkedések az életmentő beavatkozásokat és a szüléseket nem érintik.

Hat embert vett őrizetbe a rendőrség a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangácson történtek miatt, ahol két ember meghalt és többen megsérültek egy péntek éjszakai tömegverekedésben. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az Inforádióban elmondta: 5 férfit több ember ellen elkövetett emberöléssel, egyet garázdasággal gyanúsítanak. Egyedné Novodonszki Éva közölte: kezdeményezték a 6 ember előzetes letartóztatását.

Befejeződött a perui esőzések miatt napokra az inka romvárosban, Machu Picchun rekedt turisták kimentése. A csaknem 2 ezer külföldi azért nem tudta elhagyni a területet, mert egy héttel ezelőtt az oda vezető magas hegyi vasútvonalat sziklaomlások rongálták meg és zárták el.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×