Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bod Péter Ákos: A legitimitást ki kell használni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bod Péter Ákos közgazdász szerint teljesen mindegy, hogy a következő kormány mögött egyszerű többség vagy kétharmados parlamenti támogatottság áll, az első évben minden fontos lépést meg kell tenni. A Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője az InfoRádiónak elmondta: mindenképpen hozzá kell nyúlni a szociális ellátórendszerekhez.

A választásokon nyertes párt legitimitása jó darabig megkérdőjelezhetetlen, ezt pedig ki kell használni, azaz meg kell lépni a szükséges, bár kellemetlen lépéseket - véli Bod Péter Ákos, aki szerint ezek elmaradásával a társadalmi támogatás is elveszhet, noha a parlamenti többség megmarad.

Hangsúlyozta: a nemzetközi tapasztalat is az, hogy az első évben meg lehet csinálni, azt muszáj is megtenni, a nehézségek és a társadalmi ellenállás idővel csak növekszik.

Példaként említette a munkanélküli segélyezés kérdését, amelyhez szavai szerint mindenképpen hozzá kellene nyúlni. Mint mondta, ezt csak annak lenne szabad fizetni, aki valóban rászorul, és aki valóban mindent megtesz annak érdekében, hogy visszakerüljön a munkaerőpiacra.

A közgazdász professzor nem tartja kizártnak, hogy a 10,5 százalékos munkanélküliség rövid távon tovább növekszik. Hozzátette: önmagában az exportpiacok növekedései nem jelentenek kilábalást.

Hanganyag: Németh Zoltán