eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Alap a szlovák nyelvtörvény alapján megbírságoltaknak - hírösszefoglaló

Ötvenmillió forintos alapot hoz létre a nyelvtörvény alapján megbírságolt szlovákiai magyarok kárpótlására a kormány. Az euró magyarországi bevezetését nevezték a legfontosabb közép távú feladatnak gazdasági szakértők. Leszavazta az állami támogatás feltételéül szabott tarifanövelést és járatritkítást a Fővárosi Közgyűlés.

Február 1-jétől 50 millió forintos alapot hoz létre a kormány azoknak a szlovákiai magyaroknak a kárpótlására, akiket megbírságoltak anyanyelvük használata miatt a szomszédos országban - jelentette be a miniszterelnök. Bajnai Gordon közölte: a pénzt a költségvetés általános tartalékából csoportosították át. A miniszterelnök hangsúlyozta: a pénz a Szlovákiai Magyarok Kisebbségi Kerekasztalán és annak háttérintézményén, a Fórum Intézeten keresztül juthat el az érintettekhez. Bajnai Gordon ismét hangsúlyozta, hogy a szlovákiai államnyelv-törvény tavalyi módosításai ellentétesek az európai elvekkel, normákkal és több jogszabályt is sértenek.

Az előző konvergenciajelentésben szereplő 0,6 százalékról 0,3 százalékra mérsékelte az idei gazdasági visszaesésre vonatkozó előrejelzését a kormány. A pénzügyminiszter azt is bejelentette, hogy a legfrissebb konvergenciajelentés szerint teljesíthető az idei államháztartási hiánycél, a deficit a GDP 3,8 százaléka lehet eredményszemléletben, a külső finanszírozási képesség elérheti a GDP 1,6 százalékát.

Az euró magyarországi bevezetését nevezték az ország legfontosabb közép távú feladatának a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint a Világgazdaság által szervezett konferencia résztvevői. A szakemberek hangsúlyozták: ennek eléréséhez elengedhetetlen a társadalmi és politikai összefogás. Csaba László közgazdász úgy fogalmazott: az elmúlt öt évben zsákutcába került a magyar gazdaság, amely legkorábban 2014-ben érheti el 2005-ös teljesítményét. Hozzátette: ezen a helyzeten egy új kormány is csak lassan tud változtatni, a többi között azzal, hogy egyértelműsíti a jogszabályi környezetet, és évente a GDP 2 százalékának megfelelő összeggel csökkenti az állami kiadásokat.

Rendkívüli intézkedésekről döntött a nagy hideg miatt a kormány. A tájékoztatás szerint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 5 millió forinttal támogatja a Hajléktalanokért Közalapítvány azonnali beavatkozásokat lehetővé tevő alapját; a pénzt az utcai szociális munkát segítő eszközök vásárlására, valamint a nappali melegedők éjszakai és hétvégi nyitva tartásának finanszírozására lehet fordítani. A kormány felszólította az önkormányzatok és a közintézmények vezetőit, hogy nyissák meg a hajléktalanok nappali fogadására alkalmas helyiségeket, és engedélyezte, hogy a rászorulók térítésmentesen gyűjtsenek tűzifát az állami tulajdonú erdőgazdaságokban. A MÁV közben bejelentette: a rendkívüli hideg miatt az ország valamennyi pályaudvarának várótermét - ahol ez technikailag megoldható - megnyitották a rászorulók előtt.

Újra kell tárgyalni a főváros és a kormány közötti szerződéstervezetet, miután a Fővárosi Közgyűlés nem hajlandó elfogadni az állami támogatás feltételéül szabott tarifanövelést és járatritkítást. A kormány 23 milliárd forintot biztosított volna a BKV működtetéséhez. A közgyűlés Wintermantel Zsolt fideszes képviselő javaslatát támogatva felkérte Demszky Gábor főpolgármestert arra, hogy ezek figyelembevételével egyeztessen a támogatási szerződésről.

Hétfőtől átlagosan 15 százalékkal drágulnak a menetjegyek és 10 százalékkal a bérletek a MÁV, a Volán és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. vonalain. A közlekedési tárca korábban emlékeztetett arra, hogy a vasúti és autóbusz közlekedésben 2007 májusa óta most változnak először nagyobb mértékben a tarifák.

Oberfrank Pál színművészt választotta 2015. január 31-ig a veszprémi Petőfi Színház igazgatójává a megyei közgyűlés. Az új igazgató elmondta: Eperjes Károllyal, a színház művészeti tanácsadójával együtt a tavaly elhunyt korábbi igazgató, Bujtor István által megkezdett munkát kívánja folytatni.

Az Egyesült Államokban a politikai különbségek leküzdését és a gazdaság élénkítését jelölte meg a legfontosabb célok között évértékelő beszédében az amerikai elnök. Barack Obama a kongresszus republikánus és demokrata párti tagjai előtt úgy fogalmazott: a kormány mindent megtesz azért, hogy mozgásba lendítse a gazdaságot, munkahelyeket teremtsen és segítsen a középosztálynak.

91 éves korában elhunyt Jerome David Salinger, a Zabhegyező írója. A hírt a művész fia közölte. Az amerikai író számára világhírt hozó Zabhegyező 1951-ben jelent meg. J. D. Salinger évtizedek óta a nyilvánosságtól elzárkózva élt New Hampshire-i otthonában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×