Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Jobbik elnöke ellen veti be Fodor Gábort az MDF

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz és az SZDSZ után az MDF színeiben is képviselőjelölt lehet Fodor Gábor. Az Index értesülései szerint az SZDSZ volt elnöke szülővárosában, Gyöngyösön indulhat, így egyik ellenfele Vona Gábor, a Jobbik elnöke lesz. Az MDF budapesti listavezetője John Emese, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője lehet, és őt indíthatják Újlipótvárosban is.

Várhatóan tizenkilenc fővárosi választókerületben állíthat az SZDSZ jelölteket az MDF-fel kötött megállapodás alapján, értesült az Index a tárgyalások menetét közelről ismerő szabad demokrata forrásaitól. Ez azt jelenti, hogy az MDF a budapesti választókerületek (32 van) több mint felét átengedné az SZDSZ-nek.

Az ismertebb szabad demokrata politikusok közül John Emese fővárosi frakcióvezető a fővárosi 19-es körzetben, vagyis Újlipótvárosban, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a VI. kerületben, a 8-as körzetben, Szolnoki Andrea a XX. kerületben, Szabadai Viktor a XIII. kerület 20-as körzetében, illetve a párt tavalyi elnökválasztásán Kóka János jelöltjeként elkönyvelt, de az új vezetéssel kiegyező Badacsonyi Szabolcs pedig Óbudán, a 3-as körzetben indulhat.

Az egyeztetések menetét ismerő szabad demokrata források szerint Fodor Gábor is az MDF színeiben indul majd a választásokon. Szülővárosában, Gyöngyösön küzdhet meg a város másik szülöttjével, Vona Gáborral, a Jobbik elnökével. Fodor a hírportál megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Egy közeli munkatársa szerint, amíg az SZDSZ és az MDF közötti együttműködésről nincs hivatalos szerződés, addig nincs miről beszélni, és minden hasonló felvetés találgatásnak minősül. MDF-es források annyit elismertek, hogy a jelenlegi tervek szerint Gyöngyösön valóban az SZDSZ állíthat majd jelöltet.

Az MDF budapesti listájának a 3. és a 4. helyére is a szabad demokraták jelölhetnek. Ikvai-Szabó Imre csupán annyit mondott: "pénteken és szombaton döntenek majd a párt vezető testületei, addig nem áll módomban nyilatkozni". Szolnoki Andrea viszont megerősítette, hogy ő indulhat a 20-as választókörzetben.

Boruzs András, az SZDSZ budapesti elnöke ugyanakkor megerősítette, hogy pontosak az értesülések. "Valóban kapacitáljuk John Emesét, hogy fogadja el a listavezetői posztot, bár még nem mondott igent". És bár a budapesti választmány pénteki ülésén még csak arról döntenek, hogy mely választókerületekben állítsanak majd jelöltet, megerősítette, hogy a felsorolt körzetekben valóban a megnevezett politikusokat kívánják indítani.

Az SZDSZ hivatalosan még ugyan nem döntött a választási együttműködésről az MDF-fel, de a budapesti szervezetekben Retkes Attila pártelnök hívei nagy többségben vannak.

Az SZDSZ és az MDF hetek óta tárgyal, az eddigi megbeszéléseken az már eldőlt, hogy az SZDSZ önállóan nem méreti meg magát, de a fővárosban és vidéken is az MDF színeiben indulhatnak politikusai. Vidéken, ahol az SZDSZ gyengébb, jellemzően az MDF feladata a jelöltállítás, Budapesten viszont, ahol Dávid Ibolyának meggyűlt a baja az MDF helyi szervezeteivel, elsősorban a szabad demokraták állíthatnának jelölteket.

A pártban nagy a tanácstalanság, egyelőre nincsenek jelöltek. A budapesti választmány tagjai attól tartanak, hogy szombaton Dávid Ibolya és a pártvezetés arra kér majd felhatalmazást, hogy az idő rövidségére tekintettel az országos elnökség saját hatáskörben dönthessen a budapesti egyéni jelöltekről.