eur:
392.91
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Több tízezer forintos büntetés jár annak, aki tiltott helyen lép a jégre

Országszerte nagyon sokan korcsolyáznak a folyók és tavak befagyott vizén, holott sok helyen csak néhány nap múlva éri el a jég vastagsága a sportolásra alkalmas 12-16 centimétert - mondta az InfoRádiónak a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője.

Magyarországon nincsen jogilag szabályozva, hogy mikortól biztonságos a szabad vizek jegének a vastagsága, ezért mivel az uniós országokban 12-16 centiméter minimális jégvastagságot írnak elő, nálunk is erre mondják azt, már alkalmas arra, hogy egyszerre többen is a jégen tartózkodhatnak - mondta az InfoRádiónak Tar Mihály.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője hozzátette: belügyminisztériumi rendelet szabályozza a szabadvizek jegén való tartózkodást. E szerint mindenki saját felelősségére léphet rá a jégre.

Hangsúlyozta: a szakszolgálat Balatonnal kapcsolatos honlapokon teszi közzé a kijelölt, nem csak balatoni korcsolyapályák listáját. Azt tanácsolja azoknak, akik nem nézik ezeket az internetes oldalakat, hogy ne menjenek olyan jégre, ahol nincs senki.

Ha csoportosan megyünk korcsolyázni, akkor vigyünk magukkal olyan eszközöket (például kötelet, szörfdeszkát, felfújható vízicsónakot), amelyek segítségével ki tudjuk menteni a vízből azt, aki alatt beszakadt a jég - fűzte hozzá a szóvivő.

Elmondta: a kijelölt helyeken vannak olyan szakemberek, akik a bajba jutottakon tudnak segíteni. Kiemelte: kikötőben, ködben, sötétben tilos a jégen korcsolyázni, és aki ezt megszegi, akár 30 ezer forintos pénzbírsággal is megbüntethetik a vízirendészet munkatársai.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Már fizetni kellett a velencei belépésért

Már fizetni kellett a velencei belépésért

Több mint 113 ezren léptek be Velencébe csütörtökön, de csak töredékük vette meg a fejenkénti öteurós belépőjegyet - közölte Velence polgármesteri hivatala a városban bevezetett fizetős belépési rendszer első napján. Április 25. nemzeti ünnep volt Olaszországban, ezért az átlagosnál magasabb volt a látogatók száma.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×