Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több tízezer forintos büntetés jár annak, aki tiltott helyen lép a jégre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Országszerte nagyon sokan korcsolyáznak a folyók és tavak befagyott vizén, holott sok helyen csak néhány nap múlva éri el a jég vastagsága a sportolásra alkalmas 12-16 centimétert - mondta az InfoRádiónak a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője.

Magyarországon nincsen jogilag szabályozva, hogy mikortól biztonságos a szabad vizek jegének a vastagsága, ezért mivel az uniós országokban 12-16 centiméter minimális jégvastagságot írnak elő, nálunk is erre mondják azt, már alkalmas arra, hogy egyszerre többen is a jégen tartózkodhatnak - mondta az InfoRádiónak Tar Mihály.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője hozzátette: belügyminisztériumi rendelet szabályozza a szabadvizek jegén való tartózkodást. E szerint mindenki saját felelősségére léphet rá a jégre.

Hangsúlyozta: a szakszolgálat Balatonnal kapcsolatos honlapokon teszi közzé a kijelölt, nem csak balatoni korcsolyapályák listáját. Azt tanácsolja azoknak, akik nem nézik ezeket az internetes oldalakat, hogy ne menjenek olyan jégre, ahol nincs senki.

Ha csoportosan megyünk korcsolyázni, akkor vigyünk magukkal olyan eszközöket (például kötelet, szörfdeszkát, felfújható vízicsónakot), amelyek segítségével ki tudjuk menteni a vízből azt, aki alatt beszakadt a jég - fűzte hozzá a szóvivő.

Elmondta: a kijelölt helyeken vannak olyan szakemberek, akik a bajba jutottakon tudnak segíteni. Kiemelte: kikötőben, ködben, sötétben tilos a jégen korcsolyázni, és aki ezt megszegi, akár 30 ezer forintos pénzbírsággal is megbüntethetik a vízirendészet munkatársai.

Hanganyag: Herczeg Zsolt