Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz és az MSZP is védené a hungarikumokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyebek mellett az eredetvédett magyar termékek külföldi áruházakban való megjelenése érdekében sürget törvényi szabályozást több magyar vállalkozás. A Fidesz által felkarolt kezdeményezést az európai szocialisták és a magyar kormány is támogatja.

Önálló törvényt sürget a hungarikumokról az Országgyűlés fideszes alelnöke. Lezsák Sándor az InfoRádióban azt mondta: csak így kaphatna a jelenlegi 10-12 terméknél jóval több uniós támogatást, és csak így kerülhet ki a pálinka, a szürke marha vagy a mangalica a külföldi üzletek polcaira.

Lezsák Sándor szerint a támogatottak körébe szellemi termékek is bekerülhetnének, mint például a Kodály-, vagy a Pethő-módszer. A politikus hangsúlyozta: a jelenlegi szabályozás nem elegendő ahhoz, hogy brüsszeli támogatással megmaradjon minden magyar érték.

Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti képviselő jó ötletnek tartja az új törvény megalkotását, azonban úgy véli, a problémát nem az Európai Uniónak kell megoldania, ez ugyanis magyar döntési kompetencia.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-elemzési főosztályvezetője az InfoRádiónak azt mondta: már most is megjelennek az uniós polcokon magyar eredet védett termékek. Gyaraki Zoltán szerint a PR-, és marketingmunka erősítése mellett hasznos lesz az új törvény is.

Berlinben a hét végén zárult a világ legjelentősebb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakvására, amelyen Magyarország most először szerepelt partnerországként.

A részvételt szervező Agrármarketing Centrum igazgatója, Pál József elmondta: a hagyományos magyar termékek, mindenekelőtt a szalámi, a libamáj és a különböző borok sikere mellett, több új termék is ígéretesen mutatkozott be. A Grüne Woche ideje alatt hét nagy német áruházláncban tartottak magyar hetet.