eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Debreceniek is utaztak Haitira segíteni - a nap hírösszefoglalója

Szerdán kezdi a túlzott hiány miatti vizsgálatot Magyarország esetében is az Európai Bizottság. Megérkezett a földrengés sújtotta Haitira a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja. Október végi megnyitása óta több mint 150 ezren látták a Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig című kiállítását.

Megkezdi az Európai Bizottság annak vizsgálatát, hogy az unió érintett tagországai hatékony intézkedéseket hoztak-e az előírt mértéket meghaladó államháztartási hiányuk leszorításáért. Magyarország helyzetét - Lettországgal, Litvániával és Máltával együtt - az elsők között, jövő szerdán tekinti át a testület. Ezeknek az országoknak júliusban adott 6 hónapos határidőt az uniós pénzügyminiszteri tanács arra, hogy hatékony hiánycsökkentési lépéseket dolgozzanak ki. Az unióban érvényes szabályok szerint a deficitnek mindenkor a bruttó hazai össztermék, a GDP 3 százaléka alatt kellene maradnia. Azon tagországok esetében, amelyek túllépik ezt, úgynevezett túlzott deficit miatt eljárást indít a brüsszeli bizottság. Jelenleg 20 tagállam hiánya ügyében folyik ilyen vizsgálat. Magyarországgal szemben a legrégebben, 2004 júliusa óta.

Megérkezett a földrengés sújtotta Haitira a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja. Késmárky András, a csapat vezetője elmondta: valószínűleg egy olyan területen fognak dolgozni, ahová eddig csak kevés mentőcsoport jutott el. A debreceniek sátorkórház felállításával kívánnak segíteni a sérülteken és a járványok megakadályozásában. Közben hazaérkezett a Református Szeretetszolgálat mentőcsoportja Haitiról, de a héten újra kimegy egy csapat. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat már hazatért főigazgatója a magyar emberek és cégek támogatását kérte. --- A szigetországban hivatalosan befejezték a túlélők utáni kutatást, a január 12-ei földrengés halálos áldozatainak száma a legutóbbi hivatalos tájékoztatás szerint csak a fővárosban és környékén meghaladja a 150 ezret.

Jelentősen emelkedett az ország északnyugati részén a szállópor koncentrációja, amely több mérőállomáson is meghaladta az egészségügyi határértéket. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közölte: a szállópor koncentrációja Tatabányán, Dorogon és Esztergomban elérte a tájékoztatási küszöbértéket, Sarródon, Sopronban és Győrben pedig megközelítette azt. A tárca arra kéri az embereket, hogy az érintett településeken ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban, és aki teheti, ne az autóját, hanem a tömegközlekedést használja.

Csak a kijelölt helyeken lehet korcsolyázni Magyarország állóvizein - hívta fel a figyelmet a Magyar Tűzoltó Szövetség. A szervezet szóvivője elmondta: jégvastagságnak mindenképpen el kell érnie a 10-12 centimétert ahhoz, hogy biztonsággal lehessen sportolni, és a befagyott vízfelületnek összefüggőnek kell lennie. Dobson Tibor hangsúlyozta: az önkormányzatok vagy más tulajdonosok által kijelölt helyeken is gondoskodni kell a megfelelő világításról, felügyeletről és a mentés lehetőségéről.

Október végi megnyitása óta több mint 150 ezren látták a Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig című kiállítását. Az intézmény tájékoztatása szerint a tárlat a látogatói igényekhez igazodva már hétfőnként is nyitva tart, a hétvégén pedig 18 óra helyett 19 óráig látható.

Kora este megtalálta a rendőrség azt az autót, amivel délután menekülni próbáltak az egyik V. kerületi pénzváltó kirablói Budapesten. A távirati iroda úgy tudja, hogy a jármű nem indult el, ezért azt az elkövetők az Apáczai Csere János utcában hagyták. Délután az eddigi információk szerint 3 ismeretlen ment be az Aranykéz utca 3. szám alatt lévő pénzváltóba, ahol feltehetően fegyverrel követelték a készpénz átadását. Az ott dolgozó egyik alkalmazottat bántalmazták, de nem dördült el lövés. Az elkövetőket - akik a TV2 információi szerint 22 ezer eurót, 20 ezer dollárt és 5 millió forintot zsákmányoltak - még keresik.

Lengyelországban több mint 18 ezer ember maradt áram nélkül az idei tél eddigi leghidegebb hétvégéjén. A varsói belügyminisztérium közölte: a fákról letört jeges ágak számos helyen megrongálták a villamos vezetékeket, ez okozta az áramszüneteket. A tárca hangsúlyozta: a szolgáltatás nélkül maradt embereknek felajánlották, hogy fűtött közintézményekben helyezik el őket.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×