eur:
395.08
usd:
370.9
bux:
65135.27
2024. április 19. péntek Emma

Csiba: Nem többletpénzt, csak előrehozott utalást kaptak a kórházak

Nem többlet pénz, hanem egy előrehozott kifizetés volt a januárban a kórházaknak átutalt 39 és fél milliárd forint - hangsúlyozta Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke. Az Egészségügyi Minisztérium szerint ez nem igaz.

Csiba Gábor az InfoRádióban azt mondta: az intézmények két hónapra való pénzt kaptak meg, de ez később hiányozni fog valahonnan. Hozzátette: az összeg a legtöbb kórházban még az adósság rendezésére sem elegendő és a kórházi tartozások áprilistól növekedni fognak.

Csiba Gábor szerint április 3-ig két részletben 98 ezer forintos bérkiegészítést fizetnek a közalkalmazottaknak. Ennek forrása pedig az idei költségvetés "E-Alapjában" elkülönített 10 milliárd forintos célelőirányzat. Az elkülönítés miatt 3,5 százalékkal csökkent valamennyi kórház ez évi betegellátási lehetősége.

Az Egészségügyi Minisztérium és a Kórházi Rendelőintézeti Szövetségek tavaly októberben állapodott meg a plusz egyhavi finanszírozás kifizetésében. A tárca tegnapi közleményében emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi intézmények januárban háromszor kaptak pluszforrást.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×