eur:
395.88
usd:
372.83
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Sólyom László holnap jelenti be a választásokat - a nap legfontosabb hírei

Pénteken jelenti be az országgyűlési választás időpontját a köztársasági elnök - értesült közigazgatási forrásból a távirati iroda. A tavaszi parlamenti választás időpontját az államfőnek kell kitűznie, legalább 72 nappal a szavazás előtt. Sólyom László decemberben arról beszélt, hogy a lehető legkorábbi időpontra fogja kiírni a voksolást - így annak első fordulója valószínűleg április 11-én, második fordulója április 25-én lesz.

A miniszterelnök szerint nincs szükség azonnali nyugdíjreformra, mert a magyar nyugdíjrendszer az elmúlt időszak intézkedéseivel fenntarthatóvá vált. Bajnai Gordon, aki az Idősügyi Tanács elnöke, a testület ülésén úgy vélte: a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát az veszélyeztetheti, ha a politika a négyévenkénti választási ciklusban kampánycélokra próbálja felhasználni. Az Idősügyi Tanács szerint sincs szükség semmilyen nyugdíjreformra és semmilyen más nyugdíjmodell bevezetésére - közölte Korózs Lajos, a testület titkára.

Elfogadhatatlannak tartja a BKV által felajánlott kárenyhítés mértékét a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület. A szervezet közleményében felszólítja a főváros vezetését, hogy szerezzen érvényt a közlekedési céggel kötött közszolgáltatási szerződésnek, és gondoskodjon az utasok valós kárpótlásáról. Szerdán az InfoRádió Aréna című műsorában jelentette be Kocsis István, a BKV vezérigazgatója, hogy 3 nappal meghosszabbítják a havi, negyedéves és a kéthetes bérletek érvényességét a múlt heti 6 napos sztrájk miatt.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa azt kéri a parlamenti pártok frakcióvezetőitől, hogy a választási kampány ne törje meg az új, globális klímaegyezmény kidolgozásának lendületét és ne késleltesse a nemzeti szintű kibocsátás-csökkentés megindítását. Fülöp Sándor a politikusokhoz írt levélben azt is szorgalmazta, hogy a pártok vezetői és szakértői kérjenek választói felhatalmazást a környezetpolitikában az Európai Unió vezető szerepét erősítő, hosszú távú és határozott intézkedések meghozatalához.

Az elemzők döntő többsége szerint a Magyar Nemzeti Bank hétfőn 25 bázisponttal 6 százalékra csökkenti az alapkamatot, ami az év végére 5,5 százalékra mérséklődhet. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a 12 havi infláció januárban 5,8, 2010 átlagában 3,8 százalékos lesz, és jövőre a fogyasztói árak 2,7 százalékkal haladják meg az idei évit.

Budapesten várhatóan már pénteken mindenkit hazaengednek azok közül, akiket egy III. kerületi általános iskola uszodájából vittek kórházba klórmérgezés gyanújával. A 24 gyermek és 6 felnőtt közül senkinek sem volt súlyos az állapota. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az InfoRádióban korábban arról beszélt, hogy a klórgáz azután szabadult fel, hogy a gépházban sósavat akartak átfejteni egy ballonba, amely azonban klórt tartalmazott és a két vegyület reakcióba lépett egymással.

Fegyelmi eljárást kezdeményez Alföldi Attila százados, a miskolci katasztrófavédelmi igazgatóság parancsnoka ellen a miskolci közgyűlés. A borsodi megyeszékhelyen tavaly augusztusban három ember halt meg, amikor tűz keletkezett az avasi lakótelepen, a Középszer utca egyik házában. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság több szakmai hibát is feltárt az elsőfokú hatóság munkájában, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pedig fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett a miskolci önkormányzatnál a személyi felelősség megállapításáért.

Egészségügyi mentőcsapatot küld a magyar kormány a földrengés sújtotta Haitire - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Szentes György az InfoRádióban elmondta: a főigazgatóság, valamint a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet és a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetségének 6 önkéntes orvosából álló csapat vasárnap hajnalban indul útnak Jackovics Péter polgári védelmi őrnagy vezetésével.

Sikkasztás gyanúja miatt házkutatást tartott a Budapesti Nyomozó Ügyészség a II. kerületi rendőrkapitányságon - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Skoda Gabriella emlékeztetett: szerdán hivatali visszaélés gyanúja miatt a VIII. kerületi rendőrkapitányságon tartottak házkutatást. A szóvivő elmondta: a nyomozás mindkét ügyben ismeretlen tettes ellen zajlik, egyik ügyben sem történt gyanúsítotti kihallgatás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×