eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Forsense: Az emberek fele már eldöntötte, kire szavaz áprilisban

A Forsense legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz januárban is jelentős előnnyel rendelkezik a biztos részvételt ígérő pártválasztók körében, az MSZP bázisa januárban is megmaradt a decemberi szinten. A Jobbik az év végi enyhe visszaesés után erősített, míg az MDF szimpatizánsainak aránya januárban elegendő lenne ahhoz, hogy átlépje a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A Fidesz januárban is őrzi jelentős előnyét, az összes válaszoló 32 százaléka támogatja, míg az MSZP-t - hasonlóan a decemberi adatokhoz - 10 százaléka. A Jobbiknak 8 százaléknyi szavazója lenne most vasárnap a választókorú lakosság körében. Az MDF potenciális szavazóinak száma is emelkedett az évvégéhez képest, így január első felében a válaszolók 4 százalékának támogatását tudhatja maga mögött Dávid Ibolya pártja.

Az LMP az elmúlt hónapokban sem erősödött látványosan, nem tudott elmozdulni a 2 százalékos szintről.

A Fidesz biztos szavazó pártválasztók körében mért 59 százalékos támogatottsága valamelyest alacsonyabb, mint decemberben volt, míg az MSZP bázisa januárban is maradt a 17 százalékos szinten. A Jobbik a decemberi enyhe visszaesés után ismét erősített, és támogatottsága a biztos részvételt ígérő pártválasztók körében is emelkedett, elérte a 15 százalékot. Az MDF-nek is sikerült javítani tavaly decemberi pozícióján és szimpatizánsainak aránya januárban elegendő lenne ahhoz, hogy átlépje a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A kisebb pártok közül az LMP az egyetlen, amelynek 3 százalékos támogatottságával még esélye lehet arra, hogy képviselőket küldjön az országgyűlésbe.

A felmérés során a megkérdezettek 54 százaléka válaszolta azt, hogy már döntött arról: kire szavaz áprilisban. A Fidesznek csaknem 1,8 milliónyi stabil híve van, míg az MSZP-nek 560 ezer, a Jobbiknak 440 ezer, az MDF-nek pedig 120 ezer. Az SZDSZ-t és az LMP-t stabilan 40-40 ezer ember támogatja.

Mintegy 640 ezer emberről azonban elmondható, hogy a kormánnyal elégedetlen, de az ellenzék mellett sem teszi le a voksát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×