Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre hosszabb a BAR-lista - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tovább dagad a BAR-lista, immár nyolcszázezer közelében van a bajba jutott adósok száma; tavaly több mint 170 ezerrel nőtt a késve fizető adósok száma az elmúlt évben - írja a Magyar Nemzet.

A Népszabadság arról ír, hogy az országos közúthálózat kétharmadán a burkolat állapota nem felel meg az előírásoknak. A felújítások milliárdokat emésztenek fel, a jelenlegi ütemben mégis 15-20 év kellene minden út rendbetételéhez. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. január elején mintegy 50 ezer kátyút tartott nyilván az autópályák nélkül 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton; a statisztikák azt mutatják, hogy az autósok kilométerenként egy-két gödörrel találkozhatnak. Utoljára tavaly októberben mérték fel a közútkezelők az állami utak állapotát, az Országos Közúti Adatbank adatai szerint pedig a közúthálózat több mint felén, 15.810 kilométeren rossz a burkolat. Ezen felül van még mintegy 3.423 kilométer, amelynek minősége nem felel meg az előírásoknak. A tűrhető - közepes - osztályzatot az utak ötöde, 6.094 kilométer kapta meg. Megfelelő állapotban csupán 1.388 kilométert, az utak kevesebb mint öt százalékát találták a szakértők. A jó minősítést pedig 2.717 kilométer, a hálózat kilenc százaléka érdemelte ki.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy tovább dagad a BAR-lista, immár nyolcszázezer közelében van a bajba jutott adósok száma, a késve fizetők száma pedig több mint 170 ezer nőtt az elmúlt évben. A Központi Hitelinformációs Rendszer - ismertebb nevén a BAR-lista - adatai szerint december végén 788.880 olyan magánszemély volt, aki legalább kilencven napja tartozott a minimálbérnél nagyobb összeggel. A késve törlesztett hitelek száma december végén egymillió-négyszázezer körül járt, ebből 354 ezret már rendeztek az adósok, ám több mint egymilliót még mindig nem sikerült törleszteni. A cégek esetében az év eleje óta 179.805-ről 178.739-re csökkent a hitelét törleszteni képtelen vállalkozások száma, ám csak november és december között több mint 2.500 cég került fel a listára - írja a napilap.

Az Index.hu arról ír, hogy decemberben az egy évvel korábbi 494 ezer és a novemberi 865 ezer után 933 ezerre emelkedett a három magyarországi szolgáltató mobilinternet-előfizetéseinek száma. A teljes előfizetői táboron belül az aktív (az utolsó három hónapban használt) kártyák száma 666 ezerről 715 ezerre nőtt. Ez egy évvel korábban 415 ezer volt, így a mobilinternet-szolgáltatást aktívan használók száma több mint 70 százalékkal nőtt 2009-ben, derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság gyorsjelentéséből. Decemberben a felhasználók 1 millió 110 ezer gigabájt adatot forgalmaztak, 93 ezerrel többet, mint az előző hónapban. Az adatforgalom egy év alatt az aktív felhasználók számához hasonlóan 70 százalékkal nőtt. A Világgazdaság arról közöl írást, hogy ez EU-tagállamokban a következő két évtizedben 5,5 millió fővel csökkenhet a népesség, ugyanakkor 30 millió bevándorlót jósolnak az Eurostat szakemberei. Ennek köszönhetően 2030-ig 520 millió főre emelkedhet a huszonhetek lakossága. Magyarországra több mint 450 ezer bevándorló érkezhet, de a lélekszám így is bő 400 ezerrel csökken. Az ország hét régiója közül egyedül Közép-Magyarországon nő majd a lakosság száma, a többi hatban kisebb-nagyobb csökkenésre kell felkészülni. A kelet-közép-európai országok közül Csehország demográfiai kilátásai a legjobbak. Az uniós statisztikai hivatal modellszámítása is alátámasztja a bevándorlás alapvető fontosságát Európa népességének bővülése és az elöregedés lassítása szempontjából.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a piaci elemzők úgy vélik, hogy az MNB Monetáris Tanácsa hétfőn 25 bázisponttal mérsékli az alapkamatot. Így az irányadó ráta 6 százalékra süllyedhet - ilyen alacsony alapkamat csak 2005 szeptembere és 2006 júniusa között volt Magyarországon. A piaci folyamatok fél százalékpontos vágást is lehetővé tennének, de jelenleg fontosabb a kiszámíthatóság, emellett a jegybank mozgásteret is hagy magának. A kamatpálya aljáról is hasonlóan vélekednek az elemzők: a ráta 5,5 százalékra olvadhat márciusra és várhatóan itt - a választásokig mindenképpen - megáll a jegybank a lazítással.

Új trend van kialakulóban az Egyesült Államokban: egyre gyakoribb, hogy egy házasságban a feleség jobban képzett, mint a férje, és több pénzt is visz haza - írja a Pénzcentrum.hu. Egy friss felmérés szerint már minden ötödik házasságban ez a helyzet. Komoly változások mentek végbe az utóbbi néhány évtizedben az Egyesült Államokban, de néhány ezek közül Magyarországra is igaz. Annak idején a férfiak jellemzően - hozzájuk képest - alulképzett, alig dolgozó nőket vettek feleségül, a nőtlen férfiak pedig általában jobb anyagi körülményekkel rendelkeztek, mint házas társaik. Mára a helyzet gyökeresen megváltozott: a férfiak számára jobb üzlet lett a házasság, A legtöbb nő legalább jó iskolai pedigrével rendelkezik, mint élete párja és arányaiban sokkal többen is dolgoznak közülük. Az Egyesült Államok statisztikai hivatalának adatai azonban tartogattak még meglepetést a kutatók számára: a most 30-44 éves korosztály házas tagjai közt már több a felsőfokú végzettséggel rendelkező nő, mint a férfi. Ami azonban még meglepőbb: az ilyen korú házastársak közt 28 százalékban a nőnek van magasabb iskolai végzettsége és csak 19 százalékban a férfinak. Az esetek több mint 50 százalékában a házastársak azonos szintű iskolai papírokkal rendelkeznek.