eur:
393.84
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Egyre hosszabb a BAR-lista - lapszemle

Tovább dagad a BAR-lista, immár nyolcszázezer közelében van a bajba jutott adósok száma; tavaly több mint 170 ezerrel nőtt a késve fizető adósok száma az elmúlt évben - írja a Magyar Nemzet.

A Népszabadság arról ír, hogy az országos közúthálózat kétharmadán a burkolat állapota nem felel meg az előírásoknak. A felújítások milliárdokat emésztenek fel, a jelenlegi ütemben mégis 15-20 év kellene minden út rendbetételéhez. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. január elején mintegy 50 ezer kátyút tartott nyilván az autópályák nélkül 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton; a statisztikák azt mutatják, hogy az autósok kilométerenként egy-két gödörrel találkozhatnak. Utoljára tavaly októberben mérték fel a közútkezelők az állami utak állapotát, az Országos Közúti Adatbank adatai szerint pedig a közúthálózat több mint felén, 15.810 kilométeren rossz a burkolat. Ezen felül van még mintegy 3.423 kilométer, amelynek minősége nem felel meg az előírásoknak. A tűrhető - közepes - osztályzatot az utak ötöde, 6.094 kilométer kapta meg. Megfelelő állapotban csupán 1.388 kilométert, az utak kevesebb mint öt százalékát találták a szakértők. A jó minősítést pedig 2.717 kilométer, a hálózat kilenc százaléka érdemelte ki.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy tovább dagad a BAR-lista, immár nyolcszázezer közelében van a bajba jutott adósok száma, a késve fizetők száma pedig több mint 170 ezer nőtt az elmúlt évben. A Központi Hitelinformációs Rendszer - ismertebb nevén a BAR-lista - adatai szerint december végén 788.880 olyan magánszemély volt, aki legalább kilencven napja tartozott a minimálbérnél nagyobb összeggel. A késve törlesztett hitelek száma december végén egymillió-négyszázezer körül járt, ebből 354 ezret már rendeztek az adósok, ám több mint egymilliót még mindig nem sikerült törleszteni. A cégek esetében az év eleje óta 179.805-ről 178.739-re csökkent a hitelét törleszteni képtelen vállalkozások száma, ám csak november és december között több mint 2.500 cég került fel a listára - írja a napilap.

Az Index.hu arról ír, hogy decemberben az egy évvel korábbi 494 ezer és a novemberi 865 ezer után 933 ezerre emelkedett a három magyarországi szolgáltató mobilinternet-előfizetéseinek száma. A teljes előfizetői táboron belül az aktív (az utolsó három hónapban használt) kártyák száma 666 ezerről 715 ezerre nőtt. Ez egy évvel korábban 415 ezer volt, így a mobilinternet-szolgáltatást aktívan használók száma több mint 70 százalékkal nőtt 2009-ben, derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság gyorsjelentéséből. Decemberben a felhasználók 1 millió 110 ezer gigabájt adatot forgalmaztak, 93 ezerrel többet, mint az előző hónapban. Az adatforgalom egy év alatt az aktív felhasználók számához hasonlóan 70 százalékkal nőtt.A Világgazdaság arról közöl írást, hogy ez EU-tagállamokban a következő két évtizedben 5,5 millió fővel csökkenhet a népesség, ugyanakkor 30 millió bevándorlót jósolnak az Eurostat szakemberei. Ennek köszönhetően 2030-ig 520 millió főre emelkedhet a huszonhetek lakossága. Magyarországra több mint 450 ezer bevándorló érkezhet, de a lélekszám így is bő 400 ezerrel csökken. Az ország hét régiója közül egyedül Közép-Magyarországon nő majd a lakosság száma, a többi hatban kisebb-nagyobb csökkenésre kell felkészülni. A kelet-közép-európai országok közül Csehország demográfiai kilátásai a legjobbak. Az uniós statisztikai hivatal modellszámítása is alátámasztja a bevándorlás alapvető fontosságát Európa népességének bővülése és az elöregedés lassítása szempontjából.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a piaci elemzők úgy vélik, hogy az MNB Monetáris Tanácsa hétfőn 25 bázisponttal mérsékli az alapkamatot. Így az irányadó ráta 6 százalékra süllyedhet - ilyen alacsony alapkamat csak 2005 szeptembere és 2006 júniusa között volt Magyarországon. A piaci folyamatok fél százalékpontos vágást is lehetővé tennének, de jelenleg fontosabb a kiszámíthatóság, emellett a jegybank mozgásteret is hagy magának. A kamatpálya aljáról is hasonlóan vélekednek az elemzők: a ráta 5,5 százalékra olvadhat márciusra és várhatóan itt - a választásokig mindenképpen - megáll a jegybank a lazítással.

Új trend van kialakulóban az Egyesült Államokban: egyre gyakoribb, hogy egy házasságban a feleség jobban képzett, mint a férje, és több pénzt is visz haza - írja a Pénzcentrum.hu. Egy friss felmérés szerint már minden ötödik házasságban ez a helyzet. Komoly változások mentek végbe az utóbbi néhány évtizedben az Egyesült Államokban, de néhány ezek közül Magyarországra is igaz. Annak idején a férfiak jellemzően - hozzájuk képest - alulképzett, alig dolgozó nőket vettek feleségül, a nőtlen férfiak pedig általában jobb anyagi körülményekkel rendelkeztek, mint házas társaik. Mára a helyzet gyökeresen megváltozott: a férfiak számára jobb üzlet lett a házasság, A legtöbb nő legalább jó iskolai pedigrével rendelkezik, mint élete párja és arányaiban sokkal többen is dolgoznak közülük. Az Egyesült Államok statisztikai hivatalának adatai azonban tartogattak még meglepetést a kutatók számára: a most 30-44 éves korosztály házas tagjai közt már több a felsőfokú végzettséggel rendelkező nő, mint a férfi. Ami azonban még meglepőbb: az ilyen korú házastársak közt 28 százalékban a nőnek van magasabb iskolai végzettsége és csak 19 százalékban a férfinak. Az esetek több mint 50 százalékában a házastársak azonos szintű iskolai papírokkal rendelkeznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×