eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nézőpont Intézet: Ez a kampány nem a konkrét problémákról szól majd

Mind a Fidesz, mind az MSZP számára problematikus lehet konkrét témák felvetése a kampányban. A szocialisták túl sok mindent rontottak el az elmúlt nyolc évben ahhoz, hogy hitelesen lépjenek fel problémamegoldóként, de a Fidesz is csak ronthat ezzel jelenlegi, rendkívül magas támogatottságán - derül ki a Nézőpont Intézet tanulmányaiból.

A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint az elmúlt nyolc év teljesítménye alapján a szocialisták szempontjából minden téma felvetése rejt kockázatokat a kampányban. Böszörményi Nagy Gergely az InfoRádiónak azt mondta: az MSZP-nek az idősek körében van még a legtöbb esélye, hogy támogatókat toborozzon, ezért kiemelt vita most a nyugdíj-ügy.

Mára a nagy pártok szavazóbázisában ugyanolyan arányt tesznek ki az egyes korcsoportokhoz tartozók, de mivel a Fidesz támogatottsága lényegesen nagyobb, abszolút értékben már sokkal több nyugdíjas támogatja őket, mint a szocialistákat. Ez az elmúlt húsz évben sosem volt így - mutatott rá Böszörményi Nagy Gergely, aki szerint ez utóbbi miatt remélheti az MSZP, hogy visszahódíthatja a 65 év felettieket.

Éppen ezért minden olyan nyilatkozatot, elszólást, ami alkalmas arra, hogy hírt vagy témát generáljon, felhasznál a baloldali párt. Ezt teszi most Varga Mihálynak, a Fidesz gazdasági szakemberének a nyugdíjrendszerről szóló nyilatkozata kapcsán is.

A nyugdíj témáját kivéve azonban a szocialistáknak nem áll érdekükben konkrét kérdéseket felvetni, hiszen az az elmúlt nyolcéves teljesítményükre irányítaná a figyelmet, amellyel azonban nem büszkélkedhetnek. A párt éppen ezért a személyek közötti küzdelemre helyezi a hangsúlyt, és nem a programok közötti megmérettetésre.

A Fidesz számára szintén nem előnyös a konkrét problémafelvetés. A vezető elemző szerint a legnagyobb ellenzéki párt csak ronthat mostani, igen magas támogatottságán. Hozzátette: a Fidesznek az lenne a legjobb, ha most vasárnap lennének a választások.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×