Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nincs megállapodás a kollektív szerződésről a BKV-nál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem született megállapodás a kollektív szerződésről (ksz) a BKV menedzsmentje és a 26 szakszervezet között a hétfő hajnalig tartó tárgyalásokon - közölte Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

Vasárnap a BKV ugyan meg tudott egyezni a sztrájkot hirdető 14 szakszervezettel, de a nem sztrájkoló 12 érdekképviselet szerint a sztrájkmegállapodásban foglaltak rosszabbak, mint amiről ők december végén aláírták a papírokat. Az új ajánlatot ezért nem írhatják alá - mondta a szakszervezeti vezető.

A nem sztrájkoló érdekképviseletek azt javasolták, hogy a sztrájkmegállapodásban szereplő 6 ezer forintos havi melegétkeztetési utalvány összegét emeljék fel 7 ezer forintra. A VTDSZSZ szerint az is elfogadhatatlan, hogy a szakszervezetek lemondtak a 2010-es bérfejlesztésről.

Hosszas vita után a BKV elfogadta, hogy 7 ezer forintra növekedjen a havi utalvány értéke, de ezt a korábban sztrájkot hirdető szakszervezetek nem akarták elfogadni és azzal fenyegették meg a menedzsmentet, hogy ha ezt elfogadják, akkor visszavonják a sztrájkmegállapodást és újra sztrájkba lépnek - mondta Gulyás Attila. Hozzátette: ezt követően a BKV visszavonta ajánlatát.

A tárgyalások hétfő délután, illetve a kedden folytatódnak. Arra a kérdésére, hogy mikor írhatják alá a kollektív szerződést, a szakszervezeti vezető azt mondta: a VTDSZSZ azon lesz, hogy 1-2 tárgyalási forduló után megegyezés szülessen a ksz-ről.

A BKV vasárnap este állapodott meg a sztrájkot hirdető 14 szakszervezettel a kollektív szerződésről egy sztrájkmegállapodásban. E szerint a kollektív szerződésben kezelnék a 3-3 százalékos egészség- és magánnyugdíj-pénztári támogatást, de ennek konkrét összegéről az évenkénti bértárgyaláson egyeznének meg, valamint a dolgozók részesülnek havi hatezer forintos melegétkezetési utalványban és évente egyszer 45 ezer forint értékű utalványban.

A sztrájkmegállapodás aláírásával a sztrájkbizottság felfüggesztette a munkabeszüntetést, véglegesen azonban csak akkor vonják vissza, ha mind a 26 szakszervezet aláírta a kollektív szerződést.