Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Földes György: A baloldal eddigi politizálása kimerítette a tartalékait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eszmeileg, morálisan és politikailag is újjá kell építenie magát a magyar baloldalnak - mondta az InfoRádiónak a Politikatörténeti Intézet főigazgatója. Földes György szerint továbbra is van létjogosultsága a jobboldal-baloldal felosztásnak.

A rendszerváltás liberális, konzervatív-jobboldali és baloldali koncepciója minden politikai pragmatizmus ellenére jelen volt az elmúlt húsz évben. Ezeknek a koncepcióknak az egymással való küzdelme, bár hozott eredményeket, patthelyzetet is teremtett - mondta az InfoRádiónak a Politikatörténeti Intézet főigazgatója.

Földes György a tavaly nyári európai parlamenti választást nem tartja akkora jelentőségűnek, hogy az előre jelezné a baloldal pusztulását, inkább úgy véli, hogy az a politizálási mód, amelyet a baloldal folytatott, kimerítette a tartalékait.

A Jobbik erősödésének a szakértő szerint az az oka, hogy a magyar társadalom egy jelentős része kizártnak érzi magát az életesélyekből, a tájékozódás és a felemelkedés lehetőségéből.

Úgy véli: nagyon merev a szembenállás a társadalom két csoportja és annak két vezető ereje között. Hangsúlyozta: ezért a helyzetért a két nagy erő is felelős.

A baloldal előtt politikai küzdelem áll - mondta Földes László, aki szerint bármilyen is lesz a tavaszi választások kimenetele, tudatában kell lenni annak, hogy úgy nem mehetnek tovább a dolgok, ahogy eddig. A baloldalnak eszmeileg, morálisan, szervezetileg és politikailag is újra kell magát építenie, ez lesz a következő időszak feladata - fűzte hozzá.

Hanganyag: Nagy Tamás