eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Miért ilyen engedékeny a magyar sztrájktörvény?

A magyar sztrájktörvény lehetővé teszi, hogy a dolgozók előzetes értesítés, érdemi tárgyalás, minimális szolgáltatás és tájékoztatási kötelezettség nélkül szinte bárhol és bármeddig szüneteltethessék a munkát, figyelmen kívül hagyva, hogy a munkáltatójukon kívül kinek okoznak még kárt ezzel. Miért alkotott ennyire hiányos sztrájktörvényt a rendszerváltáskori parlament? Az InfoRádió kérdésére az egykori Ellenzéki Kerekasztal tagja, a jelenleg jogászként dolgozó Hack Péter volt országgyűlési képviselő adott választ.

A rendszerváltás idején az új alkotmányhoz kapcsolódóan egy sor olyan törvény született meg még az egypárti parlament döntése nyomán, amelyek a nemzetközi jogban is elismert alapjogokat biztosítják. Ilyen volt a gyülekezési jogról, a pártokról, a választásról szóló törvény, valamint az 1989. évi hetedik törvény a sztrájkról. Korábban Magyarországon évtizedeken át tilos volt munkabeszüntetést tartani - mondta az InfoRádiónak Hack Péter volt országgyűlési képviselő.

Éppen ezért a kérdésben nem is volt tapasztalata az ország vezetésének, a törvény pedig olyan időszakban született, amikor a piacgazdaság keretei nem alakultak ki. A jogszabályt ráadásul olyan politikai többség fogadta el, amely hagyományosan arra volt büszke, hogy a dolgozók érdekeit képviseli, még ha ezt a valóságban nem is tette meg - magyarázta az egykori Ellenzéki Kerekasztal tagja.

A sztrájkról éppen ezért egy olyan, mindössze hét paragrafusból álló törvény született, amely az akkori kor lenyomatát tükrözi, és egyáltalán nem számol azzal a komplex társadalmi jelenséggel, ami a XXI. században kialakult - fogalmazott a jogász, hozzátéve: abban az időszakban minden alapjogot olyan felfogásban szabályoztak, hogy azok minél kevesebb korláttal érvényesüljenek.

Hack Péter emlékeztetett: nemrégiben az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vetette fel, hogy indokolt a közszolgáltató szférában szabályozni a sztrájkot, hiszen a kiszámíthatatlanság és az, hogy gyakran a minimális szolgáltatást sem biztosítják, óriási nehézséget okoz a lakosságnak és a munkaügyi konfliktusban nem érintett állampolgárok alapjogait korlátozza.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×