Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ikvai-Szabó Imre: Két igazság áll egymással szemben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tarthatónak tűnik az a 15 éves stratégiai terv, amelynek dokumentációját csütörtökön adta át a BKV vezetése a szakszervezeteknek - mondta Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes az InfoRádió Aréna című műsorában. A politikus arról is beszélt: a közlekedési dolgozók sztrájkja idején is kitiltják az autók egy részét a fővárosból, ha nem csökken a szálló por koncentrációja, erről azonban még a szakszervezetekkel is egyeztetnek.

Tarthatónak tűnik az a 15 éves stratégiai terv, amelynek dokumentációját csütörtökön adta át a BKV vezetése a szakszervezeteknek - mondta Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az SZDSZ-es politikus emlékeztetett: a közlekedési társaságnak 90 milliárdos - hitelekből és egyéb tartozásokból álló - az adóssága, nagyon fontos kérdés tehát, hogy konszolidálják-e a céget, amely növeli-e az államháztartási hiányt, vagy sem.

A stratégiai terv éppen azt védi ki, hogy a BKV helyzetét ilyen formában kelljen megerősíteni: a felzárkózó finanszírozással, átszervezéssel, közös megrendelő szervezet létrehozásával és a társaság belső struktúrájának átalakításával a koncepció működőképes.

"Azt nem látom előre, hogy történik-e a jövőben valamilyen botlás, ami elgyengíti a menedzsmentet vagy a városvezetést. Nekünk most nem szabad botlanunk" - hangsúlyozta Ikvai-Szabó Imre.

Lesz szmogriadó?

Komoly dilemmát okoz a BKV-sztrájk alatt a levegő szennyezettsége a főváros vezetésének - közölte a főpolgármester-helyettes, aki szerint az emberek egészségének védelme érdekében el kell rendelni a szmogriadót, ha a károsanyag-koncentráció meghaladja az egészségügyi határértéket.

Két igazság áll szemben egymással - fogalmazott Ikvai-Szabó Imre. A sztrájktörvény ugyanis kimondja, hogy nincs helye munkabeszüntetésnek, ha az az életet, az egészséget, a testi épséget vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyezteti. A levegő tisztaságával és minőségével kapcsolatos jogszabály pedig előírja, hogy milyen mérési adatok birtokában kell elrendelni a tájékoztatást, illetve a riasztást. A károsanyag-kibocsátást ilyen esetekben mindenhol a világon korlátozzák.

Szmogriadó idején a vonatkozó jogszabály pontosan meghatározza, hogy páros napokon a páros, páratlan napokon a páratlan számra végződő rendszámú autót vezetők hajthatnak be a belvárosba, ez azonban a BKV-sztrájk idején nagyon megnehezítené a közlekedést.

Demszky Gábor főpolgármester éppen ezért jogértelmezést kér az állampolgári jogok és a jövő nemzedéke biztosától, valamint az egészségügyi, a környezetvédelmi és igazságügyi minisztertől az ügyben - fűzte hozzá Ikvai-Szabó Imre.

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: súlyos felelőtlenség lenne, ha a város vezetése ilyen helyzetben nem lépne, éppen ezért konzultációt kell kezdeményezni a szakszervezetekkel a kérdésben. "A dilemma úgy oldható fel, hogy normális emberek beszélnek egymással. Meg kell egyeznünk arról, hogy az érdekképviseleteknek erre az időre valamennyire toleránsaknak kell lenniük" - jegyezte meg.

Hanganyag: Exterde Tibor