Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Összenő az MDF és az SZDSZ

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MDF szerdai igenje után az SZDSZ is rábólintott a választási szövetség megkötésére. A megállapodás szerint több SZDSZ-es politikusuk felkerülhet az MDF listájára, ők pedig pénzzel és infrastruktúrával segítenék a mindkét téren szűkösen álló fórumot.

A Népszabadság információi szerint szerdán megegyezett az SZDSZ és az MDF. Az egyezség alapján - amit a sajtó már napokkal ezelőtt megszellőztetett - az SZDSZ nem indul önállóan a tavaszi országgyűlési választásokon, több politikusa azonban helyet kapna a fórum listáján, cserébe a párt a szervezeti hátterével és anyagilag támogatná Dávid Ibolyáékat.

A választási szövetség listáját Bokros Lajos, a Horn-kormány egykori pénzügyminisztere vezetné, az önkormányzati választáson viszont az SZDSZ állíthatna listavezetőt a fővárosban, aki mögé az MDF is felsorakozna.

Feltehetőleg az országos és a fővárosi listán is három-három, de összesen biztosan kevesebb, mint tíz hely jutna az SZDSZ-eseknek. Fodor Gábor korábbi és Retkes Attila jelenlegi SZDSZ-elnök mellett eddig Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes neve merült fel a lehetséges jelöltek közül.

A Népszabadság úgy tudja: Demszky Gábor főpolgármester jobb keze, Mesterházy Ernő milliárdos szállna be a kampányköltségekbe, így az sem véletlen, hogy alapvetően fővárosi SZDSZ-politikusok kerülhetnek majd a listára.

Az Index azonban meg nem nevezett forrásokra hivatkozva kedden azt írta, hogy az MDF anyagi helyzete az SZDSZ nélkül is megoldott: a listán várhatóan 6. helyen szereplő Debreczeni József jelölését ugyanis a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc anyagilag is támogatta, ahogy jelentős forrásokat ajánlott fel a Szociáldemokrata Párt milliárdos elnöke, Kapolyi László is, aki jelenleg az MSZP színeiben parlamenti képviselő.

A hírportál úgy tudja: a két forrás az MDF kampányköltségeinek 90 százalékát fedezi. Az információt később Gyurcsány Ferenc és Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese is cáfolta.

Az MDF-választmány várhatóan január 30-án ül össze, hogy döntsön a listákról.