eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

MDF-SZDSZ: két évtizednyi szembenállás

Azzal, hogy az MDF várhatóan SZDSZ-es képviselőket szerepeltet listáján az országgyűlési választások során, két több mint 20 éve szemben álló párt köt szövetséget. Összeállítás a két politikai erő fontosabb vitáiról.

 A két rendszerváltó párt 1989-ben már az úgynevezett négyigenes népszavazás kérdésében sem értett egyet, mert míg a kezdeményező SZDSZ a négy igen oldalán állt, tehát úgy vélte, hogy a köztársasági elnököt csak az országgyűlési választások után szabad megválasztani, az MDF nem kívánt állást foglalni, így a bojkottfelhívást választotta.

A rendszerváltást követő első parlamenti ciklusban, bár Antall József, az MDF és Tölgyessy Péter, az SZDSZ akkori elnöke megkötötte a kormányozhatóságot biztosító MDF-SZDSZ paktumot, élesen szemben állt a két párt. A '90-es taxisblokád során, például, miután az Antall-kormány október 25-én 85 százalékos benzináremelést jelentett be, az ellenzékben lévő SZDSZ politikusai a barikádokon szónokoltak, az MDF pedig a kormány melletti szimpátiatüntetést szervezett.

Az 1991 szeptember 26-án, SZDSZ-es politikusok által életre hívott - vélt, vagy valós szélsőjobboldali veszély ellen fellépő - Demokratikus Charta első számú céltáblája Kónya Imre egy dolgozata volt, amelyben az MDF akkori frakcióvezetője úgy vélte, eljött az ideje a keményebb fellépésnek, igazságtételi törvényt kell hozni a kommunista diktatúra felelőseinek megbüntetéséért.

"A személy szerinti felelősséget igenis ki kell mondani, a felelősöket meg kell nevezni, és a főben járó bűnökért az igazságszolgáltatás feladatát is el kell végezni a bíróságoknak" - mondta akkor Kónya Imre.

Pethő Iván, az SZDSZ frakcióvezetője azonban ezzel nem értett egyet: "Én azt gondolom, hogy nem az a feladata az új demokratikus rendszernek elsősorban, hogy igazságtételt teremtsen, hanem, hogy olyan országot rendezzen be, ahol az igazságtétel kérdése többet föl nem merülhet, mert a demokratikus államokban, a demokratikus berendezkedésű országokban ilyen kérdés nem létezik. Utólagos igazságtétel."

A demokratikus charta tagjai felszólaltak Csurka István akkori MDF-alelnök több nyilatkozata ellen is.

Az SZDSZ 1994-es kormányzati szerepvállalásával az ellentétek mélyültek. 1995-ben a Bokros-csomagot leghevesebben a politikai jobboldal támadta, az MSZP és az SZDSZ politikusai általában védelmükbe vették az akkori pénzügyminisztert.

Az MDF és az SZDSZ szembenállása azonban a népszavazások kérdésében nem volt mindig egyértelmű. A NATO-csatlakozásról és az Európai Uniós tagságról tartott referendumokat mindkét párt támogatta, 2004-ben azonban a kettős állampolgárságról tartott népszavazást megelőző kampány során az MDF az igenek, az SZDSZ pedig a nemek mellett foglalt állást. 2008-ban a vizitdíj, a kórházi napidíj és a képzési hozzájárulás megszüntetése kapcsán kiírt referendum előtt az SZDSZ kormányzó erőként a nemek pártján állt, az ellenzéki MDF azonban nem támogatta egyik álláspontot sem.

A két párt viszonya a 2000-es évek során változott meg, az MDF 2002 utáni helykeresésével és közeledésével a baloldalhoz, illetve azzal, hogy az SZDSZ a már említett népszavazást követően kilépett a koalícióból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×