Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Balaton utcai robbanás: több százmilliós a kár - döbbenetes képek a helyszínről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Akár 200-300 millió forintba is kerülhet a Balaton utcában kigyulladt ház helyreállítása; egy bölcsődét és egy óvodát be kellett zárni a baleset miatt - mondta Rogán Antal (Fidesz), az V. kerület polgármestere. Közben meghalt az a férfi, akit válságos állapotban szállítottak kórházba

A polgármester elmondta: a robbanás után kigyulladt és megsérült ház miatt le kellett zárni a Balaton utcát és - a statikai véleménytől függően - addig nem is lehet megnyitni, amíg a területet nem rendezték.

Rogán Antal az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy az utcában a gázvezetékeket néhány hónappal ezelőtt felújították, ezért a robbanás emberi hanyagság miatt következhetett be. Az InfoRádió úgy tudja: az ötödik emeleti lakásban először egy gázpalack robbant fel, majd ez további detonációkhoz vezetett.

Zárva kell tartani egy, a ház szomszédságában lévő épületet is, amelyben a kerület legnagyobb óvodája és egy bölcsőde is működik. Emiatt valószínűleg segítséget kell kérnie az önkormányzatnak egy másik kerülettől, hogy a gyermekeket elhelyezhessék a kárrendezés idejére, amely az előzetes információk szerint két hetet is igénybe vehet - mondta a polgármester.

Rogán Antal szerint a terület rendbehozatalának költsége 100 millió forint alatt lehet, a ház ötödik emeletének átépítése, a támfal kijavítása pedig 200-300 millió forintba is kerülhet.

Az önkormányzat minden segítséget megad a lakóknak, és - bár a társasházban csak hétszázalékos tulajdonrésze van - valószínűleg átvállalja majd a helyreállítás költségeit - tette hozzá.


Hatalmas robbanás egy V. kerületi házban (képgaléria)

A kerület csak 10-12 károsultat tud elhelyezni, ezért segítséget kérnek a fővárosi önkormányzattól is.

A polgármester - mint beszámolt róla - összehívta a védelmi bizottság ülését, amely után tájékoztatót tart a témában.

Péntekre virradó éjjel történt a robbanás a Balaton utcai ötemeletes lakóházban, a balesetben négyen megsérültek, egyikük meghalt.

A tűzoltók az épületet kiürítették, és oda a mintegy százötven lakó egyelőre nem is térhet vissza - mondta az MTI-nek Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője.

Az ötödik emeleti erkélyről egy nőt emelőkosárral menekítettek le, füstmérgezés gyanújával. Két további lakó szintén füstmérgezést kapott.

A robbanás és tűz következtében a ház legfelső szintjének nagy része megsemmisült, életveszélyessé vált. A környező házak ablakai betörtek, az utcára került nagy mennyiségű törmelék miatt 15-20 ott parkoló autóban kisebb-nagyobb kár keletkezett.