Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagyon könnyen lehallgathatók a mobiltelefonok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mobiltelefon-ipar haragját váltotta ki az a német biztonsági szakértő, aki a világhálón publikálta: miként lehet feltörni és házi módszerekkel lehallgatni a mobilhívásokat.

A 28 éves Karsten Nohl és az interneten keresztül kapcsolatot tartó nemzetközi kutatói csapata létrehozott egy kódkönyvet, amellyel a GSM-hálózatok titkosítását lehet feltörni, és ezzel bárki lehallgathatja a világ több mint 3 milliárd mobilhasználóját.

A kódtörési eljárást a fájlcserélő oldalakon keresztül bárki letöltheti, aláásva ezzel a 21 éve használt A5/1 jelű, 64 bites titkosítási eljárást.

Nohl szerint mindössze azért törték fel a kódot, hogy az iparág figyelmét felhívják a biztonsági rendszereik tökéletesítésére.

A több mint 800 mobilszolgáltatót tömörítő GSM Association is tisztában van az 1988-tól használt kód elavultságával, ezért 2001-ben már A5/3 néven véglegesítették a sokkal biztonságosabb, 128 bites titkosítási eljárást. Ezzel azonban csak az a probléma, hogy nem minden szolgáltató tért át az új rendszer használatára, ráadásul a készülékek közül sem mindegyik támogatja a fejlettebb kódolást.

Nohl előtt már másoknak is sikerült feltörnie az A5/1 titkosítási eljárást, azonban a német szakember volt az első, aki viszonylag olcsó, mindössze 30 ezer dolláros felszereléssel valós időben képes belehallgatni a vezeték nélküli csatornákon folytatott beszélgetésekbe. Az adatforgalom rögzítésével pedig néhány perces késéssel, a kódtörés sokkal olcsóbb eszközökkel is megoldható.

Claire Cranton, a londoni központú GSM Association szóvivője szerint nem világos, hogy a német kutató a kódtöréssel valójában mit szeretne elérni, ugyanis a GSM-hálózatok lehallgatása az országok többségében illegális, törvényesen erre csak a különböző biztonsági szolgálatoknak, nyomozóhatóságoknak van lehetősége.

Nohl a kódtöréssel mindössze annyit érhet el, hogy a terroristák és bűnözők ezután jelbeszéddel telefonálnak vagy beszélgetésenként mindig más feltöltőkártyás telefont használnak - magyarázta Cranton.

A német szakember azóta már a 128 bites kódolás feltörésén dolgozik, amely mindössze idő és hardver függvénye.