Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mihez kezdenek a fuvar nélkül maradt taxisok?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre több taxis gondolkodik azon, hogy pályát változtat - mondta az InfoRádiónak a Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetségének főtitkára. Dudás Zoltán hozzátette: a válság hatására az elmúlt egy évben a fuvarok száma a fővárosban és annak vonzáskörzetében 25 százalékkal esett vissza.

Tömegével nem fognak eltűnni a taxisok az utakról, ám sokuknak el kell gondolkodnia azon, ne keressenek-e inkább más munkát - mondta az InfoRádiónak a Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetségének (TFTSZ) főtitkára.

Dudás Zoltán szerint ennek egyik oka, hogy a gazdasági válság negatív hatással volt a szolgáltatások, így a taxiszolgáltatás iránti keresletre is: az elmúlt egy évben a fuvarok száma a fővárosban és annak vonzáskörzetében 25 százalékkal esett vissza. A taxisofőrök száma azonban ennek ellenére nem csökkent, sőt, tovább emelkedett.

Tovább nehezítette a taxisok helyzetét, hogy egyes jogszabályok változása nyomán megnövekedtek a költségeik, 2010-től pedig - az adótartalom és az ár növekedése miatt - majd még többet kell fizetniük az üzemanyagért.

Nehéz kiszakadni a szakmából, sokan évek vagy évtizedek óta dolgoznak taxisként. Ha könnyű lenne más munkát találni, valószínű, hogy régóta nem ezzel foglalkoznának - magyarázta Dudás Zoltán.

A Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetségének (TFTSZ) főtitkára egy ellentmondásra is felhívta a figyelmet: miközben sok taxisnak más állás után kell néznie, a munkaügyi központokban sokaknak tanácsolják azt, hogy próbálják ki magukat a szakmában, még az ahhoz szükséges papírok megszerzésében is segítenek.

Hanganyag: Szépvölgyi István