Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rossz a levegő, de szmogriadó nem lesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha a szállópor mértéke meghaladja a rendeletben meghatározott szintet két egymást követő napon át, akkor szmogriadót kell elrendelni. A Környezetvédelmi Minisztérium szerint az időjárási előrejelzések ismeretében erre nem lesz szükség a következő napokban.

Budapesten, a téli napokon egyre gyakrabban alakul ki erős légszennyezettség, esetleg szmog. A helyzet az év elején olyan rossz volt, hogy szmogriadót rendeltek el, a főváros életében először. Január 11-én délelőtt 11 órától - aznap - csak a páratlan rendszámú járművekkel lehetett közlekedni Budapesten. A rendőrség fokozottan ellenőrizte a jogszabály betartását, de nem büntetett. A rendelet nem vonatkozott a BKV, a Volán, és a MÁV járműveire.

A ködös, szélcsendes és csapadékmentes időben megismétlődhet a helyzet, igaz a Környezetvédelmi Minisztérium optimista, a tárca munkatársa szerint a meteorológiai előrejelzések ismeretében szmogriadó nem várható a következő napokban.

A törvény szerint egy légszennyező anyag mennyiségének növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el vagy haladhatja meg. Ha a szállópor mértéke a miniszteri rendeletben meghatározott riasztási határt, azaz a 100 mikrogramm/köbmétert is eléri két egymás utáni napon, és az időjárás a harmadik napon sem javul, úgy be kell jelenteni a szmogriadót.

Ebben az esetben korlátozhatják az ipari üzemek termelését, valamint a közlekedést. Ilyenkor a páratlan napokon csak a páratlan rendszámú, a páros napokon pedig csak a páros és a 0-ás rendszámú autók közlekedhetnek Budapesten.