eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Rossz a levegő, de szmogriadó nem lesz

Ha a szállópor mértéke meghaladja a rendeletben meghatározott szintet két egymást követő napon át, akkor szmogriadót kell elrendelni. A Környezetvédelmi Minisztérium szerint az időjárási előrejelzések ismeretében erre nem lesz szükség a következő napokban.

Budapesten, a téli napokon egyre gyakrabban alakul ki erős légszennyezettség, esetleg szmog. A helyzet az év elején olyan rossz volt, hogy szmogriadót rendeltek el, a főváros életében először. Január 11-én délelőtt 11 órától - aznap - csak a páratlan rendszámú járművekkel lehetett közlekedni Budapesten. A rendőrség fokozottan ellenőrizte a jogszabály betartását, de nem büntetett. A rendelet nem vonatkozott a BKV, a Volán, és a MÁV járműveire.

A ködös, szélcsendes és csapadékmentes időben megismétlődhet a helyzet, igaz a Környezetvédelmi Minisztérium optimista, a tárca munkatársa szerint a meteorológiai előrejelzések ismeretében szmogriadó nem várható a következő napokban.

A törvény szerint egy légszennyező anyag mennyiségének növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el vagy haladhatja meg. Ha a szállópor mértéke a miniszteri rendeletben meghatározott riasztási határt, azaz a 100 mikrogramm/köbmétert is eléri két egymás utáni napon, és az időjárás a harmadik napon sem javul, úgy be kell jelenteni a szmogriadót.

Ebben az esetben korlátozhatják az ipari üzemek termelését, valamint a közlekedést. Ilyenkor a páratlan napokon csak a páratlan rendszámú, a páros napokon pedig csak a páros és a 0-ás rendszámú autók közlekedhetnek Budapesten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×